Предупреждават за валежи в 17 области в страната

Предупреждават за валежи в 17 области в страната | StandartNews.com

Оранжев код за обилни валежи от дъжд е обявен за четири области на страната за 3 декември, неделя, сочи справка в сайта на националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Габровска, Хасковска, Смолянска, Кърджалийска. Очаквани количества дъжд в тези райони са около 40 л/кв. м, в крайните райони на Родопите и повече.

Жълт код за валежи от дъжд е обявен за други 13 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Ямболска, Сливенска, Шуменска, Силистренска, Разградска, Търговищка, Русенска и Великотърновска. В тези райони ще продължи да вали, а прогнозите са за количества дъжд между 20 и 25 литра на кв. м., в планинските части на Великотърновска област и повече.

Температурите в неделя ще са в широки граници: минималните – от 3-5 градуса в северозападната част от страната до 8-13 градуса в Югоизточна България и по Черноморието; максимални – от 6-8 градуса в Северозападна до 14-17 градуса в Югоизточна България и крайните югозападни райони.

В югоизточните райони ще продължи да духа умерен южен вятър.

В Дунавската равнина вятърът временно ще се ориентира от североизток, а след обяд от север-северозапад. Привечер с него ще започне да нахлува студен въздух и през нощта срещу понеделник дъждът в северозападните планински райони ще премине в сняг.

Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното за декември. След обяд ще се повишава.

В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, над 1800 метра - от сняг. На места в Родопите валежите ще са значителни, възможни са гръмотевици. Ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 8 градуса, на 2000 метра - около 0 градуса.

По Черноморието ще е предимно облачно с превалявания от дъжд над северната част. Ще духа умерен, временно и силен южен вятър. Максималните температури ще са 14- 19 градуса. Температурата на морската вода е 12-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде е 2-3 бала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай