Обсъждат доклада на ДАНС за митническата информационна система

Обсъждат доклада на ДАНС за митническата информационна система | StandartNews.com

Поздравявам БСП за находчивостта! Така се прави, атакуват се най-успешните политики, обърна се към червените финансовият министър Владислав Горанов в началото на съвместното заседание на вътрешната и бюджетната комисиив парламента.

Извънредното съвместно заседание в Народното събрание е посветено на доклада на ДАНС и прокуратурата за състоянието на информационната система на Митниците, наречена БАЦИС. Нейното разсекретяване бе поискано от парламента по настояване на БСП.

В началото Горанов направи ретроспекция на въвеждането на информационната система и отчете, че то е имало много голяма полза за повишаването на данъчните приходи. Финансовият министър припомни, че до идването на ГЕРБ на власт, до 2010 г., не е имал подобен контрол над акцизи и данъци.

Няма манипулации на системата, категоричен беше Горанов, като припомни: "В противен случай седящиьят до мен главен прокурор щеше да образува досъдебно производство, визира Сотир Цацаров министърът.

Данни за подобни манипулации не са налични и всички анонси в тази посока мога да окачествя като чисто политически спекулации, отсече Горанов по адрес на БСП, като добави, че това е целенасочено в навечерието на вота на недоверие за корупция.

Неверни са твърденията, че системата не е коригирана и не са предприети никакви действия от лятото на 2016 до вота на недоверие, който ще се обсъжда утре, заяви министърът на финансите.

Той не отрече, че рискове пред системата е имало, но те са коригирани, а включително и през 2018 г. корециите и усъвършенстването на системата продължават. Системата работи по-добре, удовлетворени сме от нейната работа относно резултатите в бюджета, каза още Горанов.

Канал 3 предава на живо заседанието, в което участват също шефът на Митниците Георги Костов и главният прокурор Сотир Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай