Николай Нанков: Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки по пътищата (ОБНОВЕНА)

Николай Нанков: Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки по пътищата (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Около 100 милиона лева годишно се дават за запълване на дупки по пътищата в страната, каза в предаването „Тази сутрин" по bTV регионалният министър Николай Нанков.

По думите му 40-50 милиона лева на годишна база са нужни за републиканските пътища и още толкова за общинските.

Нанков отбеляза, че този неефективен и неустойчив метод трябва да бъде прекратен и се търси дългосрочно решение.

„30 години политиката е била дупките по пътищата да се пълнят със студена смес след края на зимния сезон и в есенно-зимни условия отново да „цъфнат", отбеляза министърът. Той увери, че се търси вариант за кардиналното решаване на проблема.

Фигуративно сме поставили чиновник до всяка дупка, коментира още Николай Нанков.

8000 км от 20 000 км републикански пътища са в лошо или много лошо състояние. Същото важи и за над 12 000 км от 20 000 км общинска пътна мрежа, стана ясно от думите на министъра.

Нанков допълни, че в момента на годишна база около 400 км се рехабилитират напълно.

Освен средства от тол системата и от бюджета пари за пътни ремонти ще се търсят и от нов фонд, свързан с пътната безопасност, който ЕК създава.

"Днес или утре трябваше да стартира строежа на участъка от Ябланица до пътен възел "Боаза" на АМ "Хемус". Отложихме го заради лошото време. Не може да вали сняг и ние да правим първа копка. Това най-вероятно ще стане другия вторник, когато времето ще е хубаво. Срокът за изпълнение на тази отсечка е 2 години, но мисля, че ще успеем да го съкратим. Като цяло, сроковете ни за строеж на АМ "Хемус" са много добри. Тази година стартираме строежа на 77 км. В момента проектираме 85 км, които ще започнем да строим 2019 година. Работим по цялото трасе", увери Николай Нанков.

Аз лично предпочитам първия вариант за райониране. Той е от 5 области в страната. Единствената промяна спрямо сега е, че се обединяват областите от Северозапдания и Северен централен район в един, който ще се нарича Северозападен. А ако се избере втория вариант, в който има Черноморски район и попадат и Варна, и Бургас, ще има обсъждане кой от двата града да бъде областен център, обясни министърът.

Колегите от МОСВ публикуват обновена информация за язовирите. Те работят много добре с НИМХ на БАН. Няма опасност за населението от преливащите в страната язовири, каза още министърът на регионалното развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай