Натовски и руски кораби се дебнат в Черно море

Участваме с фрегатата "Дръзки" в учението на 11 март

Натовски и руски кораби се дебнат в Черно море | StandartNews.com

Натовски и руски кораби буквално се дебнат в Черно море. Учението, което започва идната седмица край бреговете на България и Румъния, е част от взаимното душене. Това заявиха пред "Стандарт" висши офицери от родната армия. На 11 март в северозападната част на Черно море ще се проведе еднодневно съвместно учение с бойни кораби на България, Румъния и САЩ. От наша страна ще участваме с фрегатата "Дръзки" с командир капитан втори ранг Георги Савов. Румъния праща 3 кораба, а Щатите се представляват от миноносеца "Тръкстън", съобщиха от щаба на ВМС.

 

В учението ще има съвместно тактическо маневриране и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, което ще се ръководи от българския командир.

 

Присъствието на US разрушителя е планирано преди няколко месеца и не е свързано с нахлуването на Русия в Украйна, заяви говорителят на американските военноморски сили за Европа и Африка лейтенант Шон Еклунд, цитиран от "Старс енд страйпс". От родния флот също увериха, че учението е планирано през 2013 г. На 12 март "Тръкстън" пристига във Варна, където ще остане до 14 март. В зависимост от натовареността той ще акостира на Морска гара или по-навътре в пристанището. Командирът на американския кораб се представи и на командващия ВМС контраадмирал Румен Николов.

 

Присъствието само на 300-400 км от Крим на щатски крайцер с ракети "Томахоук" на борда е важно и от гледна точка на разузнаването, и от гледна точка на демонстрация на сила. От една страна, по този начин американците показват, че са наблизо. От друга страна, ракетният разрушител е важен не толкова с оръжията, които има, колкото за разузнаване. Няма начин движението на войски в Крим и на бойни кораби в Черно море да не бъде засечено от късовълновия обхват на електронните му средства. Радарът на кораба също може да хване движението на войски. Този тип близко разузнаване се използва, за да се сравнят данните му с тези от сателитите, които засичат от Космоса. "Специално се интересувах и разбрах, че учението е планирано отдавна и е за повишаване степента на взаимодействие и координация между нашите военноморски сили", каза пред "Стандарт" депутатът Янко Янков, който е председател на парламентарната комисия по отбрана.

 

Въпреки всички обяснения за отдавна планирано учение в нета не спират хипотези за евентуален морски сблъсък. Според военни капацитети обаче в Черно море не може да се състои мащабна битка на бойни кораби. Няма как да участва самолетоносач, защото просто не може да премине през Босфора. Това обаче не е всичко. Самолетоносачът е ненужен, защото самолетите от него ще достигат целите си, преди да са набрали максимална височина и скорост. Освен това подобен тип кораб може да бъде лесна плячка за обстрел от брега. Според специалисти има договореност между всички страни, имащи свой боен флот в Черно море. И тя гласи, че кораб на държава извън региона може да остане в Черно море не повече от 12 дни. Ако се пресметне идването на американския боен кораб, участието му в учението и неговото връщане, ще излезе, че това прави точно толкова, обясниха специалисти. По принцип Русия притежава в Черно море основно десантни и кораби за борба с подводници. Руският флот, който е базиран в Севастопол, има и стражеви кораби, които са аналог на западните фрегати. Голяма част от тях са със смесено предназначение - могат да нанасят удари против подводници, ПВО и морски цели. Руснаците притежават и така наречените ракетни катери, чиято дължина е около 40-50 метра. Те носят на борда си само по 4 до 6 ракети и нищо друго. Целта им е да се приближат до набелязания обект, да изстрелян ракетата и да бягат, обясниха специалисти. Разбира се, в Черно море руският флот има свои подводници и миночистачи. Ракетният разрушител "Тръкстън" не е предназначен за изпълнение на самостоятелни задачи. Той е част от ударната група на самолетоносача "Джордж Буш", който пък е съставна част от Шести американски флот, базиран в Средиземно море.

 

Разрушителят е холивудски герой

Снимат го в "Капитан Филипс", за който Том Ханкс бе номиниран за "Оскар"

Разрушителят ракетоносец "Тръкстън" (USS Truxtun (DDG-103)) е 55-ият поред боен кораб от клас "Арли Бьорк" от планираните към 13 септември 2002 г. общо 62 такива ескадрени миноносци, строителството на които е одобрено от Конгреса на САЩ. "Тръкстън" е кръстен в чест на комодор Томас Тръкстън (1755Ч1822), който започва кариерата си на мореплавател на едва 12-годишна възраст. Килът на бойния кораб, с което се поставя началото на строителството му, е положен на 11 април 2005 г. А името си бойната машина получава на 2 юни 2007 г. На 25 април 2009 г. в Чарлстън, Южна Каролина, е проведена бляскава церемония по приемането на въоръжение на "Тръкстън" в състава на Военноморския флот на САЩ. Постоянната му база е в Норфолк, Вирджиния, а основното му участие, когато не плава на самостоятелна мисия, е в състава на ударната група на самолетоносача "Джордж Буш", заедно с други два крайцера и един по-малък кораб.

 

Едва построен и с недотам много мисии в историята си на съществуване, "Тръкстън" вече е холивудска звезда - негова е една от главните роли в екшън трилъра "Капитан Филипс", където "играе" като разрушителя "Бейнбридж". Лентата от 2013 г. със специалното участие на Том Ханкс, е

заснета на базата на истинска история

- отвличането на американския контейнеровоз "Мерск Алабама" от сомалийски пирати в Индийския океан през 2009 г. Динамичната и драматична история е фокусирана върху геройските постъпки на капитана на контейнеровоза Ричард Филипс, който след неколкократни обрати и миг, преди похитителите му да го екзекутират, морски пехотинци от пристигналия още при отвличането разрушител убиват сомалийските пирати.
В "реалния" живот "Тръкстън", произведен от базираната в Мисисипи корабостроителница "Ингълс Шипбилдинг", е от единствения в момента на служба в американския флот клас "Арли Бьорк"-разрушители и е сред най-големите, страховити и могъщи бойни кораби, които някога са строени както по големина, така и по тежко въоръжение, с което превъзхождат много предишни крайцери. Това посочва на сайта си американският флот.
Той е изграден изцяло на базата на бойната система "Иджис" (Aegis - щит, броня на англ.) и мултифункционалния фазов боен радар SPY-1D. Всъщност радарите са общо пет, които не пропускат нищо незабелязано както на сушата, така и под водата или във въздуха, било то сграда или бойна машина на земята, торпедо или подводница в морето или самолет във въздуха. Тактическото му ударно въоръжение е доста респектиращо: две специални системи за вертикално изстрелване Mk 41 - една на носа, с 32 ракетни клетки, и една на кърмата - с 64 ракетни клетки, и още една ракетна установка с 96 клетки, които могат да се зареждат в различни комбинации с ракети RUM-139 VL-Asroc, RIM-66 SM-2 и BGM-109 Tomahawk (прословутите крилати ракети "Томахоук"), както и Harpoon. Никак

не са за подценяване и близо 150-те ракети Standard

които също може да носи. Артилерията му е от общо 7 оръдия с различен калибър, само едно от които е с боезапас от 460 снаряда, както и двете торпедни системи Mk.32, всяка от които със заряд от 6 торпеда. Зенитната му артилерия пък е от общо 6 картечници от голям калибър. Но освен огневата мощ, "Тръкстън" има на борда два щурмови хеликоптера SH-60 Sea Hawk, а на палубата могат да кацат и допълнителни.
Водоизместимостта на страховитата плаваща бойна машина е 9648 метрични тона. Корабът е дълъг 155,2 метра и широк 20,4 метра. Бронята му е кевларена защита в областта на основните бойни постове. Двата му двигателя и четирите газови турбини му дават мощност от 108 000 конски сили, може да развие максимална скорост от 30 възела (56 км/ч), а обсегът му на действие с едно зареждане е 4400 морски мили при скорост 20 възела (8100 км при скорост 37 км/ч).

Екипажът му е от 380 моряци, в това число 32-ма офицери

Като всеки боен кораб в американския флот, "Тръкстън" си има и собствен герб, в който всеки елемент си има специална символика и значение. С формата на щит, емблемата е с основни цветове тъмносиньо, бяло и златно - традиционно използвани във ВМС на САЩ. Червеното в частност символизира смелостта и жертвоготовността. Вертикалната бяла греда прави алюзия със специалната система за изстрелване, с която е оборудван този кораб. Тризъбецът пък, освен познатото значение за морска храброст, е символ и на трите класификации на офанзивна и защитна способност на кораба, съответно AAW, ASW и ASUW. А също и на трите основни типа ракети на борда, многократно изтъквани с прецизността на ударите с тях - ASROC, Tomahawk и Standard.
В герба се вижда и силуетът на фрегатата "Съзвездие" (USS Constellation) в чест на комодор Томас Тръкстън, който е служил на въпросния кораб в ранната военноморска история на САЩ. Петте звезди пък са в чест на петте несъществуващи вече крайцера, които са носили името "Тръкстън".
Мотото на разрушителя е още по-впечатляващо - "Преследване, атака, победа". То произлиза от златния медал, с който президентът на САЩ е наградил през март 1800 г. кап. Томас Тръкстън. Признанието е заради действията на фрегатата "Съзвездие", с 38 оръдия, срещу френския кораб "Отмъщение" (La Vengeance), с 54 оръдия. На медала е имало лента, на която е пишело: "Американската фрегата "Съзвездие" с 38 оръдия, преследва, атакува и победи френския кораб "Отмъщение", с 54 оръдия, през февруари 1800.
Кръстосаните мечове и саби на морски офицери в герба пък символизират екипната работа и сътрудничеството.

 

Кметът на Варна ще вечеря на борда

Кметът на Варна Иван Портних ще бъде поканен на обяд или вечеря на борда на американския разрушител "Тръкстън", научи "Стандарт". По традиция командирите на чужди военни кораби, които акостират във Варна, винаги отправят такава покана към градоначалника домакин. Но по протокол той първи ще посрещне в общината командира на "Тръкстън" в 10 часа на 13 март. Подаръкът за военноморския ас ще бъде плакетът на община Варна с изобразения герб - два лъва, а по средата им - котва и вплетен символично ключът на града. Надписът: "С най-добри пожелания - кмет на Варна Иван Портних", е на английски език.

 

Също по традиция някои от чуждите военни кораби правят отворен ден за хората от града домакин. Дали това ще се случи и сега все още не се знае. Но интересът към "Тръкстън" е голям. Най-вероятно много хора и извън града ще заприиждат да видят с очите си разрушителя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай