Московски: Автобусите ще бъдат задължени да имат видеорегистратори

Московски: Автобусите ще бъдат задължени да имат видеорегистратори | StandartNews.com

Предстои да бъдат положени сериозни усилия да се преборим с инцидентите по пътищата. Предвижда се на първо място превозните средства, бусове или автобуси, които извършват обществен превоз, да бъдат задължени да се снабдят с видеорегистратори, като видеокамерата ще обхваща целия външен периметър. Това каза в предаването „Лице в лице" по бТВ министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски.

На второ място, по думите му, по-старите превозни средства, които нямат фабрично оборудване на колани, ще бъдат задължени да се оборудват.

И на трето място – предвижда се да бъдат ограничени по евростандарт годините на превозните средства, които извършват превоз, като се колебаят между Евро 3 и Евро 4, каза Московски. По думите му евростандартът задължава това превозно средство да има минимум средства за безопасност.

Всички системи за безопасност, които притежава едно превозно средство, не биха могли да бъдат достатъчни, ако човекът, който го управлява, няма в собствените си мисли и поведение чувството, че носи отговорност за всички участници в движението.

Участъкът край Атия е доста рисков, допълни министърът. Той уточни, че преди 5 години е претърпял катастрофа именно в този участък и е запознат добре с него.

Бяхме ударени челно и шофьорът, който управляваше колата, е с два счупени крака, при мен ръката на четири места счупена, началникът на кабинета ми беше със счупени крака. Беше сериозен удар, бяхме обезопасени с колани, колите се движеха с 80 – 90 км в час, другата над 100 км в час".

Причината беше изпреварване на завой без добра видимост, поясни Московски.

Към момента основанието за удара с микробуса с пернишка регистрация и камиона край Микре е, че микробусът е тръгнал да изпреварва колона на неразрешено място без необходимата видимост, и е направил прави челен удар.

При инцидента девет души загинаха, а други 18 бяха ранени при челен удар между пътнически микробус и товарен автомобил на пътя София – Варна.

Мерките не биха могли да помогнат, ако манталитетът на шофьорите е такъв, каза министърът.

Той призова всички водачи да спазват правилата и да носят отговорност, че има и други хора на пътя.

Относно концесиите, министърът каза, че няма проблем да дебатира това с БСП.
Като принцип концесиите са нормален инвестиционен икономически инструмент, допълни той.

Концесиите са изгодни за държавата тъй като там не се сменя собствеността – тя си остава публична държавна.

14 концесии на транспортни инфраструктура са направени в техни мандати до 2009 г. Не мога в такъв кратък срок да направя това, което те са направили като концесии – БМФ, Българския речен флот и България Еър – три приватизации и 14 концесии - не мога да си представя, че ще извърша, вече съм трети мандат, заяви Московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай