Метеоролозите отново поискаха развод

Метеоролозите отново поискаха развод | StandartNews.com

Служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на пореден протест. Този път те вече категорично настояват Институтът да излезе от структурата на Българската академия на науките и настояват държавата да се намеси решително.

Пред сградата на БАН се събраха десетки метеоролози с транспаранти: "Дайте ни развод", "Искаме излизане от БАН", "Кой ще поеме отговорност", "БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи и въздух ни остави", "Пет месеца преговори с БАН - пак сме тук".

Протестът започна с минута мълчание в памет на загиналите при жестоката катастрофа край Своге.

От БАН метеоролозите се отправят на кратко шествие до сградата на Министерски съвет, където по това време се провежда заседание на правителството.

Заради протеста им има и засилено полицейско присъствие по жълтите павета.

Както е известно от НИМХ искат да се отделят повече средства за Института от страна на БАН. В спора се намеси министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който вече обяви, че подопечното му ведомство е готово да приюти Института. Ръководството на БАН обаче не е съгласно с подобно действие. Стигна се и до среща при премиера Бойко Борисов, който дори даде краен срок – 22 август, двете страни да се разберат. Това обаче още не е станало, което предизвика и днешния протест на служителите на НИМХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай