Мая води наши при Борисов за ИК

Мая води наши при Борисов за ИК | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова инициира среща с премиера Бойко Борисов и представители на български организации в чужбина във връзка с изборното законодателство, отнасящо се за гласуването зад граница.

Това стана ясно днес след разговора на обществения посредник с нашите сънародници в институцията на омбудсмана. Те представиха на Манолова петиция от над 6 000 подписа срещу ограничаване правото на вот на българите по света.

По време на разговора бе обсъдена и възможността омбудсманът да внесе жалба до Конституционния съд, тъй като според присъстващите представители на българските общности в чужбина новоприетите текстове в Изборния кодекс погазват чл. 26 ал. 1 от Конституцията, който гласи: Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.

Представителите на българските общности бяха категорични, че сред най-големите недостатъци на Изборния кодекс е отпадането на възможността за автоматично образуване на секции в местата, в които вече е имало такива, каквато опция даваха отменените текстове.

Смятам, че редица текстове от така гласувания наскоро Изборен кодекс са крачка назад от вече извоювани права на гражданите и това не е в полза на демократичния процес. Преди обаче да се възползвам от правомощието си да сезирам КС, ще поискам от Консултативния конституционен съвет, който действа към институцията, да излезе със становище по тях", подчерта Мая Манолова. Тя допълни, че ще изчака да види и дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай