Събота,

Мая води наши при Борисов за ИК

От: Администратор -
1174
Мая води наши при Борисов за ИК
A
A
A

Омбудсманът Мая Манолова инициира среща с премиера Бойко Борисов и представители на български организации в чужбина във връзка с изборното законодателство, отнасящо се за гласуването зад граница.

Това стана ясно днес след разговора на обществения посредник с нашите сънародници в институцията на омбудсмана. Те представиха на Манолова петиция от над 6 000 подписа срещу ограничаване правото на вот на българите по света.

По време на разговора бе обсъдена и възможността омбудсманът да внесе жалба до Конституционния съд, тъй като според присъстващите представители на българските общности в чужбина новоприетите текстове в Изборния кодекс погазват чл. 26 ал. 1 от Конституцията, който гласи: Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.

Представителите на българските общности бяха категорични, че сред най-големите недостатъци на Изборния кодекс е отпадането на възможността за автоматично образуване на секции в местата, в които вече е имало такива, каквато опция даваха отменените текстове.

Смятам, че редица текстове от така гласувания наскоро Изборен кодекс са крачка назад от вече извоювани права на гражданите и това не е в полза на демократичния процес. Преди обаче да се възползвам от правомощието си да сезирам КС, ще поискам от Консултативния конституционен съвет, който действа към институцията, да излезе със становище по тях", подчерта Мая Манолова. Тя допълни, че ще изчака да види и дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички