Маринов - най-сетне полицай начело на МВР

Маринов - най-сетне  полицай начело на МВР | StandartNews.com

Най-сетне системата на МВР ще получи един познат ръководител, който цял живот е работил в нея. Външен на вътрешната сигурност беше и досегашният министър Валентин Радев, който винаги е бил свързан с армията. Но с назначаването на Младен Маринов, цялата система ще заработи на високи обороти и служителите бързо ще си припомнят времето, когато главен секретар беше сегашния премиер.

Действително Младен Маринов е типичен служител от МВР, изкачил стълбицата на всички длъжности в Столичната дирекция на вътрешните работи, поради което е не само добре познат на голяма част от личния състав, но и високо ценен.

Младен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършва Академията на МВР през 1991 г., а през 1997 г. получава магистърска степен от Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. През 2005 г. се дипломира като юрист от Юридическия Факултет при УНСС. Маринов работи в системата на МВР от завършването си през 1991 г. През 1997 година е назначен на офицерска длъжност в отдел "Охранителна полиция" при СДВР.

Издигането на Младен Маринов започва преди 5 години, когато тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев го назначи за зам.-директор, а след година - и за директор на СДВР. Тези назначения изглеждаха повече от логични, тъй като цялата кариера на Маринов беше преминала именно в столичната дирекция.

По време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски Маринов не допусна ескалация на безредиците. Още повече, че никога не е влизал в конфликти по политически причини.

Връщайки се на власт за трети път, ГЕРБ номинира Младен Маринов за главен секретар на МВР – най-високият професионален пост в системата на вътрешната сигурност. С назначаването му ГЕРБ явно търсеше балансьор на министъра Радев, който беше без какъвто и да било опит в системата на МВР.

Като главен секретар, Младен Маринов съумяваше да стои встрани от всички скандали, които непрекъснато избухваха в системата. Никога не се противоречеше публично на Валентин Радев дори и след немалкото му неадекватни коментари, които изумяваха и валст, и опозиция.

Нещо повече - и като шеф на СДВР, и като главен секретар на МВР Младен Маринов умееше да тушира социалното напрежение в системата. По време на продължителното полицейско недоволство за повишаване на заплатите, което заплашваше да компрометира стабилността на кабинета точно преди европредседателството, Маринов подкрепяше исканията на подчинените си, но в същото време успя да осигури тяхната отговорност по време на извънредните часове охрана на всички официални събития.

В крайна сметка кабинетът "Борисов" отпусна допълнително 100 млн. лева за увеличение на заплатите на служителите от МВР, което, случайно или не, беше публично оповестено точно от главния секретар Младен Маринов.

"Увеличаването на заплатите е една част от реформата. МВР е система, която ежедневно работи и е много трудно такава система да се реформира. Трябват първо пари, техническо оборудване. Администрацията се намалява, когато се замести от необходимото технологично оборудване" - коментира през януари Маринов.

Той определено се ползва със симпатията на най-големия полицейски синдикат и така ще може да разчита на по-голяма екипност в посока на сигурността.

Ако Младен Маринов бъде одобрен от парламента, той ще стане едва вторият вътрешен министър след Богомил Бонев, който заема този пост, след като е бил главен секретар. Остава да видим дали си е взел поука от плюсовете и минусите на акциите по времето на най-атрактивния министър на Костов. И да се надяваме, че за новия главен секретар няма да се търси профила на наследника на Бонев - Атанас Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай