КЗП хвана 30 лъженамаления от Черния петък

КЗП хвана 30 лъженамаления от Черния петък | StandartNews.com

Задръствания, навалици в моловете, треска за пазаруване. Черният петък у нас за едни започна секунди след 12 вечерта, а за други в ранни зори. Резултатът – хиляди българи се сдобиха с нови придобивки. Процентите намеления са далеч по-ниски от тези на запад, казват потребителите. А според търговците интересът при покупките на място в магазините е намалял.

Въпреки това проверките за лъженамаления в днешния ден бяха в цялата страна. Екипи на Комисията за защита на потребителите са регистрирали 30 нарушения. Като едно от тях е обявяване на нова цена с процентът намаление, а на касата се таксува по-високата.

Пазаруването онлайн бележи възход. Като онлайн най-често купуваме смарт устройства и домакински електроуреди. На второ място е секцията за мода. В бързината често купуваме неща, които не ни трябват. Сред импулсивните покупки са дрехите и обувките (43%) , дребната електроника (34%) и дори бижута (20%).

„Направихме едно бързо проучване за цените на самолетни билети. Сравнявахме цените за едни и същи дестинации за еднакви дати спрямо миналата седмица. И нямаше разлика. Даже при някои от дестинациите се получиха по-високи цени. Това мога лесно да го обясня – тези намаления се прилагат само за няколко бройки от самолета. Но логиката на потребителите е друга – той вижда намалението и тръгва за неговата дата и дестинация. След това или не намира нищо, или купува, защото вече е решил да купи". Това заяви в студиото на Нова тв Богомил Николов от „Активни потребители". Коментарът му беше по повод Черния петък, когато потребителите масово отиват на пазар заради намаленията в магазините.

По думите му е важен изборът на потребителите. „Не колко глоби са наложени, а колко хора не са купили нещо, за което са разбрали, че е подвеждащо", поясни той.

„Радвам се, че тази година имаше много сигнали от наблюдателни потребители, за това как една и съща стока е била със завишена цена няколко дни преди Черния петък, за да може после след това да се покаже като намалена", каза още Богомил Николов от „Активни потребители". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай