Кунева : Няма добър сценарий за ЕС след Brexit

Кунева : Няма добър сценарий за ЕС след Brexit | StandartNews.com

10% увеличение на учителските заплати би струвало на бюджета 120 млн. лв

"Добър сценарий за Европейския съюз след излизането на Великобритания не мога да кажа, че има". Това заяви министърът на образованието и вицепремиер Меглена Кунева в предаването „Тази събота" по Би Ти Ви.

Тя до последно се е надявала, че превес ще имат тези, гласували за оставане в ЕС. „Разликата от 4% в резултатите не е толкова голяма, за да може тези, които искат да напуснат и наложиха това решение, да се чувстват спокойни", смята Кунева.

Според Кунева никой от европейските политици не желае да чака 3 месеца, както предложи британският премиер в оставка Дейвид Камерън, за да се сформира ново правителство, което да започне процедурата по излизане от Европейския съюз.

Според Меглена Кунева нашите сънародници, които вече са във Великобритания, няма да изгубят правата си.

„Оттук нататък какво ще се случи е въпрос на преговори", допълни тя. Според нея по-голям би бил проблемът за англичаните, които живеят навсякъде в чужбина. „Премиерът на Испания поясни, че в Англия живеят 100 хил. испанци, но в Испания живеят 400 хил. британци. Това няма да продължи така след излизането на страната от ЕС", поясни тя.

„Недоразумение с учителските заплати няма", каза Меглена Кунева по повод обещанието заплатите на учителите да се увеличат с 10% от 1 януари.

„Това са разговори, които на експертно ниво много ясно се комуникират с министерство на финансите. Колективният договор се дели на 2 части. Едната е когато има силна бюджетна уговорка, а другата част е това, което казах: ще работим за увеличение", поясни Кунева. „Нека бъда ясна, когато казах „ще работим", означава точно това", повтори отново тя.

Според първоначални сметки едно подобно увеличение би възлязло на общо 120 млн. лв. „Когато един учител започва кариерата си, той е с най-малката заплата. Ако към най-малката се прибавят 10% не е толкова натоварващо за бюджета", смята министърът на образованието.

Кунева отказа да коментира искането на БСП да подаде оставка. Също така допълни, че се чувства обидена от въпроса дали е излъгала учителите за увеличението на заплатите.

„Аз не вярвам в реформи без пари, за това „ще работим за" беше много силен сигнал за учителите", допълни Кунева.

„Започваме приоритетите по бюджетната процедура. Аз няма да отида и да говоря пред или вместо министърът на финансите или премиерът, но това е моята задача като министър – да нараснат парите за образованието", допълни Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай