Кристалина: Очаквам влизането в чакалнята на еврозоната да стане догодина

Кристалина: Очаквам влизането в чакалнята на еврозоната да стане догодина | StandartNews.com

Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната догодина. Това каза в предаването „Тази сутрин" по bTV главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

„Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам, че то ще бъде взето бързо, защото икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото когато и да е в неговата история – 64% от европейците казват: „Еврото е добро за нас". Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна", каза тя.

От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, но това е време, което българите ще могат да усетят като полезно за тях – вземат се решения, които правят икономиката още по-стабилна, добави Георгиева.

Според нея българският бюджет е много стабилен и за него „може да се кажат много хубави неща, защото дефицитът е под контрол вече толкова много години подред, инвестирането в дългосрочни проекти, които гарантират България да се вдига нагоре – то се вижда от хората. И най-вече този бюджет казва: „Ние българите можем да влезем в еврозоната – с нашата фискална дисциплина, с това как се отнасяме с инфлацията, с това колко добри са балансите в нашата икономика ние можем да влезем в чакалнята на еврозоната".

„Това е важно, защото еврозоната се интегрира и ще се интегрира повече – смята Георгиева. – Като ни е закачена валутата за еврото, ние и без това работим по правилата на еврозоната, но не можем да седим на масата и да участваме в изработването на тези правила".

На въпрос за Шенген тя посочи, че страната е готова, всички технически условия са изпълнени и присъединяването ни към зоната е въпрос на политическо решение от страните членки. „Доколкото разбирам, те са по-отворени днес, отколкото бяха преди година. Да стискаме палци най-сетне това да се случи, страната е готова", посочи Георгиева.

Според нея променените настроения са най-вече защото „европейската интеграция отново тръгна на по-висока скорост. Това е не само заради брекзит, но и защото 10-те години на криза ни сложиха обеца на ухото – да не приемаме нашата системата на солидарност като даденост. Брекзит в този смисъл помага. Брекзит показва, че трябва да се държим за ръце, заедно сме по-силни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай