Каракачанов: Ремонтът на МиГ-овете ще е в България, искаме всичките да летят в следващите 7 години

Каракачанов: Ремонтът на МиГ-овете ще е в България, искаме всичките да летят в следващите 7 години | StandartNews.com

Всички български изтребители МиГ-29 да летят до края на експлоатационния си срок. А след техния ремонт идва ред и на бомбардировачите Су-25. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред БНТ по повод модернизацията на бойната ни авиация.

Както вече е известно страната ни окончателно сключи договор с руската РСК МиГ за ремонта на родните МиГ-29. Военният министър обаче категорично опроверга информациите, че той ще бъде извършен в Русия.

„Договорът с РСК МиГ е за следващите четири години и ремонтите на българските МиГ-29 ще се извършват в България, а не в Русия. Частите също ще се купуват от Русия, както и Полша купува части за своите бойни ескадрили от производителя им", обяви Каракачанов.

Той обяви, че идеята му е в следващите 7 години да летят всичките 15 български многоцелеви изтребители МиГ-29, а в същото време да се ремонтират и щурмовиците Су-25, от които в момента летят 4.

Тези ремонти обаче няма да спрат проекта за закупуване на нови изтребители.

„Съветът по отбрана в Министерството на отбраната одобри проекта за закупуване на нов изтребител. Той е в режим на съгласуване с другите министерства, което отнема две седмици, след което ще тръгне към Парламента. Предложението, което сме направили, е да бъдат изпратени и получени оферти от няколко възможни фирми и държави", коментира вицепремиерът.

На миналия конкурс са били изпратени запитвания към Полша и САЩ за употребявани F-16, припомни Каракачанов, а сега ще се отправят запитвания както за машини втора ръка, така и за нови. Ще се изпрати и покана към производителите на F-18 „Боинг", които са проявили интерес. Ще бъдат поканени и производителите на „Рафал" и „Юрофайтър", в това число и за нови. Ще се изпрати и предложение до Израел за модернизирани F-16.

„Поне до този момент, България разполага с 1,5 млрд. Лева", обяви военният министър.

Предстои сключване на договор със „значително коригирана" сума за ремонта на военнотранспортните „Спартан", допълни Каракачанов.

По отношение на новите бронирани машини за Сухопътни войски Каракачанов отбеляза, че има няколко оферти от различни компании и страни, като основното изискване е бронираната машина да се сглоби и поддържа в България от български фирми, за да може част от парите да останат в българската икономика.

Белгийските фрегати от състава на Българските военноморски сили си заслужава да бъдат ремонтирани и поддържани, отбеляза Каракачанов.

Каракачанов коментира и ситуацията в Сирия, като отбеляза, че подобно на военната интервенция в Ирак, последствията не са били достатъчно добре преценени. В сходна ситуация по думите му са множество от държавите, в които имаше т.нар. „арабска пролет". Според Каракачанов конфликтът в Сирия е отражение на напрежението между Русия и Иран от една страна, и САЩ е техните партньори от друга.

Каракачанов заяви, че политиката на България на „баланс и диалог" трябва да бъде подкрепяна и илюстрира позицията на страната спрямо случая „Скрипал" и организирането на срещата на върха ЕС-Турция.

„Ако Европа не се върне към изначалната си идея за Европа на нациите, тя е обречена на провал", категоричен е Красимир Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай