Как да пречистим тялото си от токсините, за да сме жизнени и красиви?

Как да пречистим тялото си от токсините, за да сме жизнени и красиви? | StandartNews.com

Вредните фактори от съвременния ни живот като замърсен въздух, вода, околна среда, нездравословна храна водят до натрупване на вредни токсични вещества и бактерии в тъканите и органите на нашето тяло. Те са и най-честите причини за натрупване на токсини в организма.

Защо ни е необходим детокс?

Въпреки че тялото ни има отлични механизми за справяне с токсините чрез храносмилателната система, черния дроб и червата, идва момент когато се налага да му помогнем отвън. Ако не пречистваме тялото си през определен период, негативният ефект се отразява в повишен риск от поява на различни заболявания.
Въпреки че се водят спорове затова доколко е полезен детоксът и кои токсини пречиства, има редица доказателства, че този начин на пречистване на организма подобрява цялостното здраве и е добра превенция срещу различни заболявания.

Но как да познаем дали имаме нужда от пречистване на организма?

Когато в тялото ни са се натрупали токсини, това може да се отрази като на физическото, така и на психическото ни здраве. Могат да се появяват симптоми като липса на тонус, хронична умора, главоболие, безсъние, трудност с концентрацията, лош дъх, проблеми с храносмилането, запек, повишане на теглото, хормонален дисбаланс. Кожата е добър показател за това в какво здраве е нашето тяло. Когато в тялото ни има излишък от токсини, това се отразява на кожата под формата на акне, екзема, псориазис. Ако тези симптоми не са предизвикани от определени лекарства или от някакво заболяване, значи причината е натрупване на токсини. Тъй като токсините са чужди вещества в тялото, в отговор на това в тялото може да се предизвикат възпаления. Не забравяйте обаче, че детоксът трябва да се изпълнява правилно и че също има своите противопоказания. Затова преди започването на какъвто и да е детокс режим, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар. Едно от изискванията, за да е успешен един детокс, е да се изпълни постепенно, с цел да не се стресира организма допълнително.

Можем да помогнем на тялото си да се отърве от токсините чрез следните методи:

Чрез хидратация
Сигурно сте го чували хиляди пъти, но водата е жизнено необходима за нашия организъм. Пречистващата сила на водата се бори с натрупаните токсини в тялото. Водата с лимонов сок спомага за хидратацията на тялото и подпомага храносмилателния процес. Друга добра опция да сме добре хидратирани са билковите чайове.

Чрез прясноизцедени сокове
Свежите сокове от плодове и зеленчуци са отлично средство за пречистване на организма. Те не само зареждат организма ни с богат коктейл от витамини и микроелементи, но и поради високото си съдържание на вода го хидратират пълноценно. Важно условие е да подбираме такива плодове и зеленчуци, които са сезонна продукция и не са били третирани с пестициди.

Чрез сауна
Организма се освобождава по естествен начин от токсините чрез потенето. Сауната разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и отпуска напрежението в мускулите. Парната баня, обогатена с лечебна билкова отвара и олио, успешно пречиства цялото тяло. Процедурата Сарванг Башпасведа например е ефективна терапевтична процедура, която включва билкова сауна, помагаща на организма да се пречисти от всички вредни вещества и да се обнови. Тази терапия подобрява кръвообращението, подобрява мускулния тонус, стимулира мозъчната дейност, действа отпускащо и регулира кръвното налягане. След нея ще се почувствате обновени и пълни с енергия. Можете да си я направите в Ayurveda Sofia – лечебна клиника, където опитни индийски лекари провеждат ефективно лечение по методите на древната медицина Аюрведа.

Чрез консумация на натурална храна
Кофеинът, захарта, глутена и рафинираните продукти са врагове на детокса. Трябва да ги изключите от менюто си докато сте в период на детокс. Освен тези съставки, изкуствените добавки като оцветители, овкусители, консерванти и пестициди също трябва да се избягват, защото именно те носят вреда на организма. Просто трябва да четем етикетите като пазаруваме и да избираме продукти с естествени съставки.

Чрез сън
Качественият сън през нощта е още един отличен начин да освободи организма си от вредните вещества. Основната функция на съня е да помогне на всички системи на тялото да се възстановят, за да функционира то правилно и на следващия ден да се чувстваме в кондиция. Липсата на сън води до повишени нива на стрес, което също води до натрупване на токсини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай