Голям шамар за Русия! Какво избраха българите

Важно социологическо проучване

Голям шамар за Русия! Какво избраха българите | StandartNews.com

Социологическо проучване във важен момент показва накъде вървят в геополитическа ориентация българските граждани. 

Приблизително два пъти повече българи биха предпочели страната да бъде в съюз с НАТО и ЕС, отколкото са тези, които биха избрали съюз с Русия, ако - както се очертава след руската инвазия срещу Украйна през февруари 2022 г. - Европа се раздели на две, подобно на продължилата половин век Студена война през ХХ век,.

При младите хора (18-29 години) обаче има дял, отчетливо голям спрямо другите възрастови групи, които избират отговора "Не знам".

При оценка според партийните предпочитания симпатизантите на БСП водят на тези на "Възраждане" по предпочитане България да премине в стратегическата си ориентация на другата страна.

Данните са от национално представително изследване на общественото мнение по инициатива на Институт Отворено общество - София (ИООС), проведено през юли 2023 г.

Близо 45% от участвалите казват, че България трябва да остане в съюз със страните от НАТО и ЕС в случай на ново разделение в Европ. Съюз със страни като Русия и Беларус е изборът на 22% от запитаните.

Призивите и шествията за "неутралитет/независимост" са споделят от Ббизо 4%, а 1% за са "самостоятелност/да се защитават националните интереси", каквото и да означава това.

В едни от най-драматичните времена за Европа от края на Втората световна война насам българите, които не могат да преценят или не отговарят на въпроса, са доста голяма група - близо 30%.

Сравнението с 2022 г. показва увеличение на дела на привържениците на съюз с ЕС и НАТО с 6 процентни пункта - от 39% през юни 2022 г. до 45% през юли 2023 г. Привържениците на Русия и Беларус са с незначително намаляване като дял - с 1 пункт от 23% през миналата година до 22% през 2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Стефан
преди 6 месеца

А какви ще са резултатите, ако се проведе национален референдум ?

Откажи
Говедария
преди 6 месеца

И къде е проведено проучването? Покрай централите на ЗЛОбката ли?

Откажи