Георги Рачев: В края на седмицата очакваме 30 градуса в половин България

Георги Рачев: В края на седмицата очакваме 30 градуса в половин България | StandartNews.com

В края на седмицата очакваме около и над 30 градуса в половин България. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в интервю за Агенция „Фокус" за времето през септември, за „циганското лято", есента и зимата.

„Септември заедно с август изцяло „компенсира" това човешко усещане за по-хладно лято. До този момент септември месец се движи между 3 и 5 градуса над нормата. Доста е топло и ще продължи да бъде топло", каза още климатологът.

Той поясни, че днес ни очаква слабо захлаждане до към вторник.

„След което отново се връщаме към наднормено по отношение на температурата време. В края на следващата седмица нищо чудно ние да видим отново над половината от България температури с 30 , а и над 30 градуса. Такава е средносрочната прогноза", каза той. По думите му септември продължава като сух месец, какъвто е бил август. Проф. Рачев обясни, че това са двата месеца в годината, които са с най-малко валежи.

„Циганското лято" тази година вероятно ще продължи поне две седмици, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев.

Той обясни, че „циганското лято" е един особен период от една седмица, понякога до четири, но това е времето около Димитровден, когато свършва полската работа и започват дългите зимни дни.

„До тогава има много време, но едно съм сигурен, че „циганско лято" ще има, както е имало винаги. Тази година има вероятност то да продължи поне две седмици. Сутрин и вечер ще си е студено. Около обед, като изгрее слънце и особено, ако човек е на завет, където вятърът не може да достигне, ще си е доста топличко. Затова е и циганско, защото продължава доста кратко време – няколко часа в максимума на слънцето в обедните часове", коментира климатологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай