Фандъкова: Повишени са нивата на всички реки в София

Фандъкова: Повишени са нивата на всички реки в София | StandartNews.com

Обстановката на територията на Столична община е усложнена на много места в много от районите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери обстановката при изградената дига на река Стубела в местност "Смърдана", предаде БНТ.

„През цялата нощ работиха екипи, както на Столична община, така и на пожарната. На един от рисковите участъци сме, тъй като през нощта се вдигна чувствително нивото на яз. „Суходол". Снощи започна да прелива „Суходол" 1, „Суходол" 2 се вдигна чувствително. Затова предприехме всички възможни действия по течението на реката, в рисковите участъци, да можем превантивно да се подготвим евентуално за вдигане на нивото на тази река. Тук бяха подредени чували, очакваме да дойдат още, защото все пак дъждът не спира", обясни Фандъкова и уточни, че очаква дъждът да спре, но въпреки това притокът към язовира продължава и ще продължи дълго време.

Повишени са нивата на всички реки на територията на общината, каза още Фандъкова. „Имаме още няколко сигнала, върху които работим в момента. Един от тях е на „Калотинско шосе" в район „Връбница". Там кметът е на място. Има заливане на пътя, въпреки че той не е затворен. Има едно платно, през което се преминава. Полицията помага. Шофьорите да преминават с по-ниска скорост. Има няколко сигнала за наводнени мазета.

Звеното за аварийно-спасителна дейност работи по отстраняване на тези сигнали. Кметовете по райони са на местата си и непрекъснато правим координация. Ще продължим и в днешния ден. Следим всички реки", коментира Фандъкова.

По думите ѝ нивата им са повишени на територията на цялата община. „В момента има разлив в район „Нови Искър". Там кметът е на място в Курило. Предприемат се с екипи на пожарната мерки за прибирането на реката в коритото. Там няма опасност за хора, тъй като се разлива в полето. Въпреки всичко се предприемат всички действия за превенция в тази усложнена обстановка", увери столичният кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай