Сряда,

Духовниците с учителски заплати

От: Администратор -
Духовниците с учителски заплати
A
A
A

Заплатите на духовниците от всички вероизповедания ще бъдат изравнени с тези на учителите и ще се поемат от бюджета. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с Негово светейшество патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод.
За тази година са предвидени до 15 млн. лв. От следващата средствата ще бъдат по 15, уточни министър-председателят.
Премиерът Бойко Борисов отиде по спешност в Светия синод заради напрежението около промените в закона за вероизповеданията. В Народното събрание са внесени два законопроекта. Единият е на ГЕРБ, БСП и ДПС, другият - на ВМРО. В сряда представители на Синода присъстваха на дебатите по темата в правната комисия в НС. Час по-късно Светият синод излезе с гневна декларация срещу поправките. Ръководството на църквата бе възмутено, че проектите не са консултирани с тях, че никой не е потърсил мнението на духовенството, когато е подготвял проектозаконите. Синодът остро възрази срещу част от идеите в проекта на ВМРО, защото откри в тях намесата на държавата във вътрешноорганизационните дела на Църквата.
Заедно с премиера Борисов в Синодалната палата отидоха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, зам-шефът на групата на обединените патриоти Искрен Веселинов и ръководителят на дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

"Разбрахме се със Светия синод да не изтегляме законите. Между първо и второ четене, през тези близо 20 дни, с работната група, в която още днес се включват 5 митрополити, ще регулираме всичко, което сме се разбрали, за да може на второ четене да се приеме закон, който да бъде приемлив", съобщи Борисов. „Г-н Цонев много ясно го каза - че се мъчат от 90-а година държавата да си поеме грижата за вероизповеданията и неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати. Защото това са проповедниците в едната и в другата религия, които ще обучават, възпитават, учат на ценности и морал", коментира още премиерът. И допълни: „Щом се качват учителските заплати, толкова се качват съответно на свещеници, ходжи и т.н.".

"Срещата премина в един добър тон. Като човешки закон винаги има някакви пропуски и недоглеждания, но постигнахме консенсус", заяви след срещата и Западноевропейският митрополит Антоний.

"Благодаря на патриарха. Много е направено, оценява се това, което правим. Това което държавата дава целево, ще му държим контрол и те нямат против това", каза премиерът Бойко Борисов.

Преди да се присъедини към премиера за срещата в Синода, Цветан Цветанов проведе разговор с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Двамата направиха второ поред съвместно изявление. "Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от Обединени патриоти, каза Карадайъ. "В Закона за вероизповеданията, който е подписан от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС няма притеснения. Има чисто технически и редакционни моменти в някои от разрешителните уведомителни режими, които са залегнали. Критиките от Светия Синод ние внимателно ще ги изслушаме", допълни той.

"Помолих г-н Карадайъ, заедно сега с Йордан Цонев да отидем до Светия синод, защото там ще имаме една работна среща. Просто ще чуем какви са евентуалните забележки, притеснения. Смятам, че от вчерашния дебат в правна комисия вносителят Йордан Цонев е дал някои разяснения, които са успокоили Светия синод", допълни от своя страна Цветан Цветанов.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички