Духовниците с учителски заплати

Духовниците с учителски заплати | StandartNews.com

Заплатите на духовниците от всички вероизповедания ще бъдат изравнени с тези на учителите и ще се поемат от бюджета. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с Негово светейшество патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод.
За тази година са предвидени до 15 млн. лв. От следващата средствата ще бъдат по 15, уточни министър-председателят.
Премиерът Бойко Борисов отиде по спешност в Светия синод заради напрежението около промените в закона за вероизповеданията. В Народното събрание са внесени два законопроекта. Единият е на ГЕРБ, БСП и ДПС, другият - на ВМРО. В сряда представители на Синода присъстваха на дебатите по темата в правната комисия в НС. Час по-късно Светият синод излезе с гневна декларация срещу поправките. Ръководството на църквата бе възмутено, че проектите не са консултирани с тях, че никой не е потърсил мнението на духовенството, когато е подготвял проектозаконите. Синодът остро възрази срещу част от идеите в проекта на ВМРО, защото откри в тях намесата на държавата във вътрешноорганизационните дела на Църквата.
Заедно с премиера Борисов в Синодалната палата отидоха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, зам-шефът на групата на обединените патриоти Искрен Веселинов и ръководителят на дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

"Разбрахме се със Светия синод да не изтегляме законите. Между първо и второ четене, през тези близо 20 дни, с работната група, в която още днес се включват 5 митрополити, ще регулираме всичко, което сме се разбрали, за да може на второ четене да се приеме закон, който да бъде приемлив", съобщи Борисов. „Г-н Цонев много ясно го каза - че се мъчат от 90-а година държавата да си поеме грижата за вероизповеданията и неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати. Защото това са проповедниците в едната и в другата религия, които ще обучават, възпитават, учат на ценности и морал", коментира още премиерът. И допълни: „Щом се качват учителските заплати, толкова се качват съответно на свещеници, ходжи и т.н.".

"Срещата премина в един добър тон. Като човешки закон винаги има някакви пропуски и недоглеждания, но постигнахме консенсус", заяви след срещата и Западноевропейският митрополит Антоний.

"Благодаря на патриарха. Много е направено, оценява се това, което правим. Това което държавата дава целево, ще му държим контрол и те нямат против това", каза премиерът Бойко Борисов.

Преди да се присъедини към премиера за срещата в Синода, Цветан Цветанов проведе разговор с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Двамата направиха второ поред съвместно изявление. "Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от Обединени патриоти, каза Карадайъ. "В Закона за вероизповеданията, който е подписан от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС няма притеснения. Има чисто технически и редакционни моменти в някои от разрешителните уведомителни режими, които са залегнали. Критиките от Светия Синод ние внимателно ще ги изслушаме", допълни той.

"Помолих г-н Карадайъ, заедно сега с Йордан Цонев да отидем до Светия синод, защото там ще имаме една работна среща. Просто ще чуем какви са евентуалните забележки, притеснения. Смятам, че от вчерашния дебат в правна комисия вносителят Йордан Цонев е дал някои разяснения, които са успокоили Светия синод", допълни от своя страна Цветан Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай