До три села в Смолянско няма достъп, остава бедственото положение

До три села в Смолянско няма достъп, остава бедственото положение | StandartNews.com

До селата Мугла, Горово и Елево в община Смолян няма достъп заради активизирани свлачища и изнесени пътища, бедственото положение остава в сила в цялата община, съобщи зам.-кметът на Смолян инж. Марияна Цекова.

Според нея най-тежко е положението по пътя за Мугла, където през няколко километра има огромни свлачища, паднали скални маси, огромно количество пръст и паднали дървета. Вече има достъп до селата Киселчово и Стикъл, но властите не препоръчват да се пътува по тези направления.

"Този участък е доста тежък, не съм оптимист, че днес ще можем да пробием пътя за Мугла, да не кажа, че е изключено, там положението е ужасно. Докато не падне нивото на реката и да се овладее ситуацията от другата страна, няма как да се справим", добави инж. Цекова.

Според зам.-кметът на Смолян цяла нощ тежка техника е работила за пробиване на пътя до селата Горово и Елево, но все още няма достъп до тях.

"Надявам се днес да имаме път до тези две села. Има достъп до Киселчово и Стикъл, но не съветвам никой да пътува по тези пътища, тъй като във въпросните участници има активизирани свлачища, които са опасни и може да се стигне до инциденти", коментира още инж. Цекова.

Тя бе категорична, че няма бедстващи хора или такива в нужда на територията на общината. И въпреки проблемите на територията на общината няма да има затворени училища или детски градини, учебният процес няма да се прекъсва, категорични са от общината.

Според зам. областният управител Адриан Петров обстановката на територията на област Смолян се нормализира, като е овладяна ситуацията на териториите на общините Девин, където вчера бе обявено частично бедствено положение, Златоград и Неделино.

"Няма проблеми с достъп до малки населени места в другите общини и хора в затруднение", коментира Петров. Няма притеснения за нивата на реките, всичките спадат и няма опасност от преливане.

Обстановката в страната е нормална, уверяват от МВР

Десетки сигнали са получени в дежурната част на Областно пътно управление в Смолян, за паднали камъни и дървета. "Всичко е разчистено, с изключение на падналата около 100 куб.м скална маса по пътя Смолян-Мадан, малко преди разклона за с.Тикале. Мястото е сигнализирано и ще се работи па разчистването му днес", коментираха от дежурната част на Пътното управление.

Ограничения има и по пътищата за Кошница - Могилица и пътя Арда - Горна Арда заради паднали подпорни стени и изнесени пътни настилки. Движението се извършва в едната лента, като то се регулира с пътни знаци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай