Ден на траур в Перник заради загиналите край с. Микре

Ден на траур в Перник заради загиналите край с. Микре | StandartNews.com

В Перник е обявен ден на траур в памет на загиналите при катастрофата край ловешкото село Микре в петък. При трагичния инцидент загинаха 9 души.

Днес ще бъдат и погребенията на загиналите в катастрофата. Община Перник ще обезпечи погребенията и ще бъде отпусната еднократна помощ по 325 лв. на почернените семейства. В града са отменени всички увеселителни мероприятия, тържества и весели ритуали за периода от 8 до 24 часа. На територията на общината националните и общинските знамена ще бъдат спуснати наполовина.

Още 19 от пътувалите в пътническия микробус, катастрофирал край Микре, остават в болници. В критично състояние са две жени, настанени в болница "Лозенец". Те са в реанимация, като целта е да бъдат стабилизирани, за да се пристъпи към оперативни интервенции в началото на седмицата. Трима пациенти са транспортирани до Военномедицинска академия – София със санитарни автомобили на лечебното заведение. Тежко остава състоянието на 66-годишна жена с травми в областта на лицевия череп. Към момента пациентката е на апаратно дишане и ѝ предстои поредна операция. Във ВМА - Плевен е приет един пациент – 43-годишен мъж с външни травми без счупвания с високо кръвно, а други четирима пациенти са хоспитализирани в университетската болница "Д-р Георги Странски" в града.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски обяви, че причината за катастрофата е навлизане на пътническия микробус в насрещната лента за движение, което е довело до челен сблъсък между него и камиона.

26 души от Съюза на слепите - всички от Перник и Пернишко са се возили в микробуса . Те са се връщали към родните си места след екскурзия до Елена и Дряново.

От Министерството на транспорта съобщиха, че разпоредена проверка е установила, че фирмата-собственик на автобуса не е подала заявка за случаен превоз, съгласно Наредба 33, за което санкцията е глоба в размер на 200 лв.

Шофьорът на автобуса, който също е починал, е 48-годишен и преди месец му е бил съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама души повече от разрешеното. Проверени са били и двете фирми - собственици на катастрофиралите камион и микробус. Те притежават всички необходими лицензи и разрешителни за извършване на обществен и товарен превоз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай