Част от централния площад на Пловдив се оказа частна собственост

Част от централния площад на Пловдив се оказа частна собственост | StandartNews.com

Близо 300 кв. м. от пловдивския площад „Централен" вече са оградени и на оградата пише „частна собственост". Парцелът в идеалния център на града и със заграждането му се спира подготвяния с години проект за облагородяването на центъра.

Оказва се, че парцелът е напълно законно заграден. В община Пловдив изглеждат шокирани от този факт.

„За мен беше изненадващо като разбрах, че собствениците на имота са се сдобили с констативен нотариален акт, с който се легитимират като собственици", поясни инж. Димитър Кацарски, който е зам.-кмет на община Пловдив.

Парцелът е реституиран през 1999 г. и е разпределен между 35 наследници. Преди шест години общината прави опит да го откупи.

„Общината се свързаха с мен и ми предложиха да направим преговори за продажба на този имот, но докато водихме преговори, те заведоха дело за обявяване на заповедта за реституция за нищожна", поясни Паулина Христева, адвокат на собствениците на парцела.

Отчуждаването е важно за реконструкцията на площада. Там трябва да минава връзката между Одеона и новите археологически разкопки.

Засега от общината нямат ясна позиция какво точно трябва да се предприеме – дали да се води съдебна битка или да се закупи имота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай