Боил Банов: Благодарение на строителството на АМ „Струма” беше открит Скаптопара

Боил Банов: Благодарение на строителството на АМ „Струма” беше открит Скаптопара | StandartNews.com

Ако не беше строителството на магистрала „Струма" и трасето не беше минало оттам, можеше още 100 години да предполагаме, че в този район е древното селище Скаптопара. Това обяви пред бТВ министърът на културата Боил Банов по повод протестите на хората от Благоевград срещу трасето на „Струма", което минава през разкопките на древното селище.

Мога да кажа като министър на културата – за мен е добре, че трасето минава оттук, защото ако това наистина е Скаптопара, на който това е покрайнината, ако е така, той ще се развие горе по хълма и там ще бъдат същинските, големи и сериозни открития", обяви Банов.

През уикенда мястото посети и премиерът Бойко Борисов, който обеща, че строителството на магистралата ще спре за около два месеца, за да могат археолози и инженери да намерят решение.

Според местните обаче строителството продължава.

„Има забрана, лично съм я чул от премира, за строителство. Вероятно се запечатва това, което е направено. Няма никаква опция да се продължи строителството. Магистралата ще мине отгоре, ако има такава възможност. Това е въпрос на научна оценка. Първият приоритет е запазване на археологията", коментира Банов.

На заседание на общинския съвет на Благоевград ще се решава дали в града ще има референдум за разкопките на Скаптопара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай