БХК оттегли номинацията си за "Човек на годината"

БХК оттегли номинацията си за "Човек на годината" | StandartNews.com

Българският хелзингски комитет (БХК) оттегли кандидатурата на осъдения за убийство Джок Полфрийман за наградите "Човек на годината".

В съобщение изпратено до медиите от Комитета заявяват, че до решението е взето след "вътрешно обсъждане". Номинацията на Полфрийман е оттеглена, но не и тази на Българскот затворническо сдружение за реабилитация, на което той е председател. "В сдружението членуват много хора, които са се посветили на това, да помагат на лишените от свобода не само чрез защита на правата им, но и като насърчават тяхното превъзпитание, защото само така при връщането им в обществото те могат да бъдат продуктивни негови членове. Работата на всички тези хора не трябва да бъде пренебрегвана или омаловажавана, защото тя е важна, допринася за прогреса на обществото ни, за неговата сигурност и справедливост", се казва в съобщението.

От БХК обясняват още, че Номинацията на Джок Полфрийман била базирана единствено на дейността му, като активист за правата на затворниците и това нямало връзка с присъдата му и не е имало за цел "да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов".

"Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата", се казва в съобщението на БХК.

Целта на наградите „Човек на годината" не е да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора, които защитавайки правата на човека допринасят за развитието на цялото ни общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай