Неделя,

8,5 млн. чуждестранни туристи са посетили България през годината

От: Администратор -
8,5 млн. чуждестранни туристи са посетили България през годината
A
A
A

Със 7,3 на сто са се увеличили чуждестранните туристи у нас от януари до ноември 2017 г. спрямо същия период година по-рано, сочат данните на НСИ. За 11-те месеца на годината страната ни е посрещнала 8 425 620 чуждестранни гости, съобщава пресцентърът на Министерството на туризма.

Най-много туристи сме посрещнали от Гърция, Румъния, Германия, Турция, Русия, Македония. Над 1 060 000 са били посетителите от Гърция, което е увеличение от над 8 на сто спрямо същия период на миналата година. Повече от 12 на сто е увеличението на туристите от Турция. Пътуващите от Румъния пък са били 1 054 170. Повече от 853 120 гости сме посрещнали от Германия, което е нарастване с над 5 на сто, сочат още данните. Само през ноември общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е бил 399 517, пише в съобщението.

"Данните са изключително добри. Ако запазим това нарастване, имаме реален шанс да надхвърлим 9 млн. туристи на годишна база. Това би било рекорд и ще работим усилено, за да го постигнем", коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Отчетените данни дават възможност и амбиция да се стремим през 2018 г. да достигнем 10 млн. чуждестранни туристи, които да предпочетат държавата ни за почивка или пътуване", посочи още Ангелкова.

Над 6,3 млрд. лв. са приходите от международен туризъм за 10-те месеца на тази година по данни на БНБ. За периода януари - октомври 2017 г. се отчита увеличение от 9,2 на сто спрямо същите месеци година по-рано.

За октомври тази година постъпленията от международен туризъм и пътувания възлизат на близо 394 млн. лв. Нарастването спрямо октомври миналата година е 6,6 на сто, се посочва в съобщението.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com