5 неподозирано вкусни ястия на италианската кухня

5 неподозирано вкусни ястия на италианската кухня | StandartNews.com

Италианската кухня е една от най-известните и най-разнообразни кухни в света. Ястията на италианската кухня се копират и модифицират от кухните по целия свят. Те включват невероятна цветна смесица от аромати, изобретателност и в същото време семплост. Най-добрият начин да усетите от италианския дух и култура е да опитате от разнообразната италианска кухня. Италианците са известни с това, че ценят семейните традиции и пазят своята история. Изключителният колорит на италианската кухня е резултат от историческото и културното развитие на страната, многобройните завземания и външни влияния на други народи.

За оформянето на италианската кухня такава каквато е в момента са повлияли римските, древногръцките, средиземноморските и арабските кулинарни традиции, както и откриването на Новия свят в по-късен период. Но италианската кухня е повлияла и на много други кухни, като най-вече на американската. Различията в техниките при приготвяне на храната варират във всяка от 28-те области на страната. Например регионът на Милано се слави със своето ризото, Южен Неапол е известен със спагетите и пицата, а Централна Болоня със тортелините.
При италианските ястия се залага по-скоро на качеството и свежестта на продуктите, отколкото на сложните изпълнения и многобройни продукти. В едно италианско ястие има от 2 до най-много 4 продукта. Но въпреки своята простота и лесно приготвяне, ястията изненадват дори най-капризните гурмани със своята отлична комбинация от вкусове и аромати.
Почти всеки е чувал за пастата, пицата и джелатото. Но италианската кухня притежава една непозната страна, която само чака да бъде разкрита. Представяме ви няколко малко известни италиански ястия, които ще ви изненадат със своя превъзходен вкус.

1.Панцанела

Тази супер апетитна и икономична рецепта за традиционна италианска салата е характерна за региона на Тоскана и Централна Италия. Панцанела се прави от кубчета стар накиснат във вода хляб, чери домати, краставици, тънко нарязан червен лук, зехтин, винен оцет, листа босилек черен пипер.
Има едно място, където можете да се почувствате сякаш сте в Италия – един от най-добрите ресторанти в Банско - Leonardo. В този ресторант можете да опитате разнообразие от италиански и средиземноморски ястия направени по оригинални рецепти с висококачествени продукти. Освен с невероятните специалитети, ресторантът очарова с елегантната си и уютна атмосфера.

2.Италианска сватбена супа

Тази супа всъщност не се сервира само на сватби. Просто оригиналното ѝ име Minestra Maritata означава, че зелените зеленчуци и месото се комбинират добре заедно. Прави се с телешко, спанак, босилек, лук, ендивия, паста орзо, пилешки бульон, морков, парченца хляб. Тоест „сватбата"е между спанака и телешкото. При сервиране се поръсва с пармезан. Супата произлиза от региона на остров Родос.

3.Тороне

Това малко известно италианско ястие, познато и под името „турон" определено ще се хареса на феновете на сладкото. Той наподобява доста бялата нуга халва със своята кремообразна и лепкава структура и кадифен и наситен вкус. Този неустоим десерт на яйчна основа се прави от мед, различни по вид ядки, сушени плодове и портокалова и лимонова кора, като може да бъде потопен в течен шоколад. Сервира се нарязан в правоъгълна форма и се консумира с ядлива оризова хартия. Сервира се като коледен десерт в Испания. Подозира се, че рецептата за това лакомство е с мюсолмански корени.

4.Фрегула

Паста известна в района на Сардиния, наподобяваща перлен кускус. Позната е и под името „птитим" като е популярна храна след евреите от северноафрикански произход. Смята се че е с берберски произход. Използва се в приготвянето на супи и яхнии. Прави се от брашно семолина и представлява малки топчета, приличащи на оризови зрънца с размери 2-3 мм. в диаметър, които се запичат в печка. Приготвят се задушени в сос на основата на домати и могат да се сервират с миди.

5.Артишок по римски (Carciofi alla Romana)

Артишокът се използва широко в Средиземноморската кухня. Артишокът по римски е популярно традиционно ястие от римската кухня и се приготвя масово по италианските ресторанти напролет, когато и зрее артишока. Това ястие е много лесно за приготвяне. Приготвя от наполовина отрязани глави артишок, които се пълнят със смес от нарязан чесън, лимон, магданоз, зехтин, сол, пипер и ментучиа (мента с по-деликатен аромат). Главите се запържват леко в тенджера с дръжките нагоре. После се задушават заедно с вода, бяло вино, сол и пипер, докато течността не се изпари и се сервират топли или на стайна температура. Меките и сочни глави артишок при сервиране могат да се поръсят със зехтин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай