Събота,

250 лв. помощ получават осмокласниците

От: Мартина Суботинова -
760
250 лв. помощ получават осмокласниците
A
A
A

44 хил. осмокласници ще получат еднократна държавна помощ в размер на 250 лв., това реши Министерски съвет.

Подкрепата е за следващата 2020-2021 учебна година като право на нея имат семейства, чиито деца са записани в държавно или общинско училище. Сумата е за покриване на част от разходите, които предстоят в началото на учебната година.

Едно от условията е децата да живеят постоянно в България и да не са настанени за отглеждане извън семейна среда. Друго изискаване е средномесечният доход на член на семейстовото за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв.

Еднократната помощ ще се получава на два пъти. Веднага след като заповедта влезе в сила ще се отпусне 50 на 100 от сумата, а остатъкът в началото на втория учебен срок, при условия, че детето продължава да посещава училище.

Помощта се дава без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства. Тя се отпуска по реда на Закона за мерските и действията по време на извънредното положение.

Декларацията за отпускане на помощта трябва да се подаде след записване на детето в осми клас и не по-късно от 15 октомври.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com