Неделя,

15 сигнала за запушени шахти и наводнени мазета през нощта в София

От: Администратор -
121
15 сигнала за запушени шахти и наводнени мазета през нощта в София
A
A
A

През нощта в София са отработени 15 сигнала за завирявания, запушени шахти, наводнени мазета и дворове, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Отстранени са и паднали в речните корита клони на дървета. Сигналите са предимно от западни и югозападни части на града, като "Витоша", "Връбница", "Подуяне", "Люлин", "Красно село", "Овча купел".

Екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" извършват обходи непрекъснато и са на терен.

Нивата на всички реки на територията на Столична община са повишени поради интензивните валежи и топене на снега от високите планински части. Осигурено е 24-часово наблюдение на реки, критични речни участъци и общинските язовири.

Заедно с екипите на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" работят и 9 доброволци от Доброволното формирование на Столична община. Те осигуриха 350 чувала с пясък, необходими за изграждането на защитните диги покрай речни корита.

Продължава и контролираното изпускане на водите на язовир "Суходол"-2. Изградени са диги на четирите оттока към Южната дъга на Околовръстен път, както и диги по река Стубела, местност "Смърдана" с цел предотвратяване на разлив.

В Мало Бучино тази сутрин не вали и обстановката е по-спокойна. Вчера обаче реката заля няколко къщи и се наложи да бъде евакуиран един човек. След намесата на службите ситуацията е овладяна. Реката не е стигнала до нови къщи.

Според Теменужка, която има къща в Мало Бучино, проблеми с реката има от много години.

„Тази река трябва да се вкара в ръкав, както е направено в Суходол и Иваняне. Трябва да се изгради мост. Никой не го взема под внимание. Чувам постоянно: Има проект, пари няма", каза тя пред bTV.

Към момента столичният градски транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

По данни на БАН количествата на падналите валежи в София са между 40 и 80 литра на кв. метър, като най-много са в района на "Княжево" - 80 литра на кв.метър.

За днес, 2 декември, за София прогнозата е за жълт код - в часовете преди обяд валежите ще продължат със сумарно количество - между 20 и 30 литра на кв.м.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com