Знаков шеф на болница напуска

В дъното е сливането на две столични болници

Знаков шеф на болница напуска | StandartNews.com

Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане заради липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката, предава БТА.

Той твърди, че не му е оказван политически натиск да подаде такава молба. Той уточни, че още няма резолюция по молбата му.

Изпратил е писмо до Министерството на здравеопазването (МЗ) още през ноември, в което посочва най-спешното финансирането на болницата, но все още няма решение на проблемите. 

Според д-р Дечев част от ръководството на МЗ вероятно е против станалото факт наскоро вливане на белодробната болница "Св. София" в болница "Св. Иван Рилски".

Вливането на "Св. София" стана на 23 септември 2022 г. Разрешението за новите дейности, които се извършват във вече новата болнична структура, е издадено на 12 декември 2022 г., допълни д-р Дечев. Някои от поставените в писмото до МЗ въпроси са свързани именно с дейността на окрупнената болнична структура.

Белодробната болница имаше милион и половина лева просрочени задължения и двойно повече, които не бяха в просрочие, каза още д-р Дечев. По думите му болница "Св. Иван Рилски" със собствени средства е изплатила тези задължения. Близо 30 на сто от персонала на белодробната болница е напуснал преди вливането, каза още д-р Дечев и допълни, че част от работещите вече са се завърнали и са получили заплати, определени по правилата на "Св. Иван Рилски".

В болницата вече работят 903 човека, като всички получиха по 1000 лв. коледни надбавки, добави д-р Дечев. По думите му средната годишна лекарска заплата в „Св. Иван Рилски“ е в диапазона 60 000 - 220 000 лв. Средната месечна заплата на медицинска сестра в болницата е в диапазона 2500 – 6000 лв. Болницата приключи миналата година с печалба, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай