Здравният министър в Търговище. Отправи призив

Успокои града - болниците имат възможност за допълнителни легла, няма недостиг на медици

Здравният министър в Търговище. Отправи призив | StandartNews.com

"Българските медици имат нужда от вас. Помогнете им - спазвайки мерките". Това призова здравният министър проф. Костадин Ангелов в Търговище. Той бе в региона Той бе в региона, обявен за червена зона заради много случаи на коронавирус, за да провери на място от какво имат нужда болниците, за да се справят с кризата. Въпреки големия брой положителни проби, проф. Ангелов каза, че засега няма повод за допълнителна тревога – болниците имат възможност за допълнителни легла, няма недостиг на медици.

"Не виждам повод за притеснения и допълнителна реорганизация", каза проф. Ангелов. В трите болници - в Търговище, в Попово и в Омуртаг, леглата за пациенти с коронавирус са 94. В момента заетите са 79. В МБАЛ-Търговище сега се лекуват 49 болни, настанени в "Инфекциозно отделение" и във Второ вътрешно отделение.

"Има възможност за увеличаване на леглата на първия етаж на болницата с 20 - десет в урологичното отделение, което ще бъде преместено в хирургията, и десет в кожното отделение, което ще се измести в "Очно отделение".

По десет легла допълнително са разкрити и в здравните заведения в Попово и Омуртаг", каза министърът. По думите му, при увеличаване на натиска и нуждата от болнично лечение могат да бъдат разкрити легла в Първо вътрешно отделение и в детското психиатрично отделение към МБАЛ-Търговище.

"В областта няма недостиг на легла, на медицински персонал, няма недостиг на консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Болницата разполага с достатъчно количество лични предпазни средства, консумативи и дезинфектанти, и нуждите й ще бъдат обезпечени чрез Националния логистичен щаб", бе категоричен министърът.

Съобщено бе, че в област Търговище активните случаи при медицинския персонал с положителни тестове са 28. Въпреки това, няма недостиг на кадри. Министърът благодари на лекарите и обясни, че и в момента болен лекар от хемодиализата продължава да консултира пациенти по телефона от болничното легло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай