Събота,

Здравният министър разкри какво ще се случи на 15 декември

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
1465
Здравният министър разкри какво ще се случи на 15 декември
A
A
A

Тази година на 15 декември ще имаме първия медицински хеликоптер, съобщи пред БНТ здравният министър Асен Меджидиев.

Споразумението за покупка е сключено с италианската фирма "Леонардо". В следващите години поетапно ще получим и останалите пет хеликоптера.

Тази седмица се обявява обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, отново от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, за да може спасяването по въздух да започне още от лятото. Очаква да пристигнат до средата на годината, каза още Меджидиев.

"Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28 Ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес. Стартирали сме го и него".

Определен е националният координационен център в София, както и оперативните бази. Обявени са местата за лекарите и екипите, които ще се обучават, паралелно започва обучението на пилоти и техници за хеликоптерите.

"Във ВМА ще се обучават медиците. Първоначално това ще са анестезиолози реаниматори, като те задължително първо ще минат през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види дали са годни за летене, физическото им състояние. Ген. Мутафчийски дори изгражда макет на хеликоптер, на който ще се извършва обучението".


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com