Здравен експерт заклейми акцията за профилактичните прегледи

В момента това, което се случва, е да се плашат гаргите, каза той

Здравен експерт заклейми акцията за профилактичните прегледи | StandartNews.com

Запитан ще сработи ли механизмът с глобите, за да ходят повече хора на профилактичен преглед, д-р Станимир Хасърджиев заяви пред БНР, че стимулите биха по-ефективни от наказанието.

"Съвсем друг е въпросът когато отидеш на профилактичен преглед, какво се случва там. Дали не е проформа бележка, каквато получаваш, а не обстоен преглед, какъвто трябва да бъде", посочи той.

"В момента това, което се случва, е да се плашат гаргите", добави Станимир Хасърджиев. Според него в бюджета на Здравната каса няма заделени средства всеки български гражданин да отиде на такъв преглед и политиците много добре знаят това.

"Никой няма никакво намерение да вдигне процента на хората, които ходят на профилактичен преглед", подчерта той.

Според Хасърджиев, който е председател на Националната пациентска организация и шеф на Българската асоциация за персонализирана медицина, контролът върху парите е едно от нещата, от които биха могли да се възползват гражданите, но истинската цел на дигиталното здравеопазване не е финансова. Целта е да има все повече и по-навременна медицинска грижа.

"Неминуемо технологиите навлизат в нашия живот и променят всичко. В медицината нещата се развиват със скоростта на светлината. Дигиталното здравеопазване е предоставяне на дигитални услуги – да сме повече здрави, по-рано да откриваме, ако има някакъв проблем и бързо да достигаме до решение", изтъкна той.

Големият проблем на нашето здравеопазване в момента е "изцяло изкривената система, правилата, по които се работи", посочи Хасърджиев.

"Разговорът се принизява до това от коя политическа партия ще бъде човекът. Не чух никакъв професионален разговор от какво има нужда здравната система, от какво има нужда българският гражданин", коментира експертът относно избора на нов шеф на НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай