Зъболекар развенча митове за миенето на зъби

Някои грешки могат да доведат до увреждане на зъбния емайл

Зъболекар развенча митове за миенето на зъби | StandartNews.com

Германският зъболекар Маркус Фелбер разсея популярни митове за миенето на зъбите, които могат да навредят на емайла и здравето на устната кухина. 

Пред списание Фокус експертът предупреди, че не трябва да си миете зъбите веднага след хранене. Той обясни, че зъбният емайл е защитен с киселинен слой, който трябва да се формира отново след хранене. Следователно трябва да изчакате малко, тъй като измиването на зъбите без него може да го повреди. По същата причина лекарят препоръчва да не се опитвате да "миете" зъбите си, като ядете ябълка, тъй като плодовете най-вероятно ще увредят емайла.

Също така не е необходимо да използвате метода за почистване от венците до зъбите, тъй като четката може да увреди лигавицата. По-добре е да "отърсите" образуваната плака с движения надясно и наляво. Освен това Фелбер предупреди че е вредна редовната употреба на сода за хляб и други избелващи средства за емайл, тъй като те могат да увредят зъбите. Зъболекарят препоръчва ежедневна употреба на зъбен конец.

Терапевтът Арина Жегалина предупреди, че лошият дъх или халитозата в повечето случаи се проявяват при зъбни заболявания и патологии на УНГ-органите. Причините за неприятната миризма могат да бъдат стомашно-чревни заболявания: стомах, черва, черен дроб. Проблеми с освежаването на дишането се случват и поради пристрастяването на човек към лука, чесъна, зелето, кафето и цигарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай