Защо сърцето ни стяга през зимата?

Със захлаждането на времето повечето хипертоници откриват, че кръвното им се покачва

Защо сърцето ни стяга през зимата? | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

  • Със захлаждането на времето повечето хипертоници откриват, че кръвното им се покачва
  • Инфарктите са по-чести в студените месеци

 

Харесвам есента като сезон. Времето е приятно. Хората се прибират от отпуска, учениците тръгват отново на училище. Из въздуха се носи миризма на печени чушки, доловима понякога дори по централните улици на София. Някои не особено големи привърженици на тази част от годината отбелязват, че настъпва времето на гриповете и настинките, а също и началото на отоплителния сезон.

Простудните заболявания са нещо, което всички ние забелязваме лесно. Макар повечето от тях да са безобидни, присъствието им е особено натрапчиво. Пък и след травмата, която Ковид-19 ни нанесе, вече гледаме много по-сериозно на респираторните инфекции. Осигуряването на топлина вкъщи е сходен проблем – не мори, а мъчи. И прави впечатление на всички.

Това, което по-малко се набива на очи е увеличаващата се през студения сезон честота на сърдечните заболявания. Общо взето,

  • всичко което има да се обърка в сърцето

най-често се случва през зимата. Не, че през лятото сърдечно болните са здрави. Но със сигурност състоянието на повечето от тях се влошава с настъпването на есента и зимата.

Студът е класически провокиращ фактор при исхемичната болест на сърцето. Редовно пациентите съобщават: „Това и друг път ми е ставало така, ама сега откак се захлади времето, сърцето започна да ме стяга по-често.“

Причината за това е до голяма степен изяснена. При вдишване на студен въздух, коронарните артерии рефлекторно се свиват и, когато по хода им има стеснения, това води до характерния за исхемичната болест на сърцето пристъп. По същия начин се получават и инфаркти. Плаките по артериите могат да нарушат своята цялост в момента на съдовия спазъм и това да доведе до образуването на тромб. Ето защо инфарктите също са по-чести през зимата. Като допълнителен механизъм се посочва и повишената съсирваемост на кръвта през студените месеци. Това се дължи на естествено повишените нива на фибриноген и тромбоцити, които се наблюдават по това време на годината. На същото обстоятелство се дължи и повишената през студените месеци честота на дълбоката венозна тромбоза.

Със захлаждането на времето, повечето хипертоници с тревога откриват, че кръвното им налягане се покачва въпреки това, че редовно си приемат терапията. Причината за това е отново

  • свиването на съдовете

 

което настъпва вследствие на студеното време. Когато капилярите се свиват, съпротивлението срещу което работи сърдечният мускул става по-голямо и това води до повишено налягане на кръвта в артериите.

Това, че на сърцето му се налага да работи срещу по-голямо съпротивление в условията на свити периферни съдове е също така в основата и на влошаването на състоянието при пациентите с хронична сърдечна недостатъчност.

Непостоянните стойности на кръвното налягане се смятат за основна причина допринасяща и за по-голямата честота на острата дисекация на аортата, а също така и за разкъсванията на аневризми на аортата през студените месеци.

Установено е, че пристъпите на предсърдно мъждене също са значимо по-чести през зимата. Причината за това не е изяснена.

Някои рискови фактори от по-общ характер като тютюнопушенето и замърсяването на въздуха, особено в по-големите градове, също имат по-голяма тежест на въздействието си през зимата. Въпреки че у нас от години е забранено да се пуши на закрити обществени места, никой не може да ограничи пушачите да правят това вкъщи. А когато времето е студено, човек съвсем естествено прекарва повече време на закрито.

В градове като София, които са разположени в котловини,

  • през зимата се образува много повече смог

Това се дължи отчасти на по-голямото отделяне на замърсители – основно дим. Другата причина е специфичното за подобни места метеорологично явление температурна инверсия. Тя представлява задържане на студен въздух в котловината докато топлият въздух стои над нея. Софиянците, които обичат да ходят на Витоша, са забелязали как много често времето в града е студено и мрачно. А когато се качат над облаците затиснали столицата, температурите са чувствително по-високи и грее ведро слънце.

Отделям толкова много внимание на този феномен, тъй като при наличие на замърсяване, вредните вещества остават и се натрупват в застоялия се слой от студен въздух. Това е една от предпоставките за повишената честота на респираторните заболявания през зимата. За това допринасят и по-честите инфекции и се стига до там, че всички дихателни проблеми се обострят. Както и друг път съм отбелязвал,

  • белият дроб и сърцето са като скачени съдове

Следователно, влошеното белодробно състояние при пациент със сърдечен проблем, води до обостряне на сърдечния проблем.

Друга група причини за неблагоприятното въздействие на зимата върху сърцето са естествените сезонни колебания в нивото на някои хормони. При здрави хора те не оказват негативно влияние, дори напротив – служат за укрепване и подготвяне на организма за неблагоприятния сезон. Но когато сърцето не е съвсем наред, тези промени в хормоналните нива често водят до задълбочаване на проблема. Такива хормони са адреналин, норадреналин, алдостерон, както и хормоните на щитовидната жлеза.

Какво можем да направим по този въпрос? За повечето от нас е невъзможно да постъпим като щъркелите и просто да отлетим за топлите страни, когато застудее. Затова бих препоръчал следните мерки срещу рисковете на настъпващия неблагоприятен сезон.

Първо и преди всичко, ако имате хронично сърдечно страдание, за което си знаете, сега е моментът да планирате профилактичен преглед при кардиолога, който проследява вашето състояние. Няма място за паника. Просто съществува вероятност терапията ви да има нужда от леки промени.

В случай, че сте здрави, но забележите тревожни симптоми у себе си, такива като

  • стягане и натиск в гърдите

отидете на лекар. Особено ако забележите, че на студено ви е по-зле.

Във всички останали случаи, просто се старайте да водите умерен и здравословен начин на живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай