Понеделник,

Защо липсата на витамин D е опасна?

От: СТАНДАРТ -
330
Защо липсата на витамин D е опасна?
A
A
A

Британски лекари са установили, че липсата на витамин D може да причини развитието на тежка форма на COVID-19 в човешкото тяло, пише вестник “Експрес“, цитиран от „ДарикНюз”. Група учени от няколко изследователски центъра във Великобритания сравниха географската ширина с тежестта на хода на коронавируса в популацията. Оказа се, че в региони, където сезонният дефицит на витамин D е често срещан, по-често се регистрират случаи на тежка инфекция.

 

„Дефицитът на витамин D е доминиращият рисков фактор за тежка коронавирусна болест“, каза д-р Гарет Дейвис. По-късно изследователите потвърдиха своята теория в лабораторни условия. Те стигнаха до заключението, че витамин D е в състояние да блокира разграждането на протеиновите структури в тялото, които предотвратяват цитокиновите бури.

„Вирусът е насочен към протеинов скок на повърхността на клетките, наречен ACE2, който е част от системата ренин-ангиотензин (RAS)“, обясни ученият. Според него изчерпването на тези протеини поради липсата на необходимите вещества води до неконтролирано възпаление на тъканите и органите.

Експертите възнамеряват да продължат своите наблюдения през цялата година, за да потвърдят окончателно връзката на тези фактори, каза Дейвис.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички