Защо хората с болно сърце трябва да се ваксинират

70% от починалите от COVID-19 са пациенти със сърдечно-съдови проблеми

Защо хората с болно сърце трябва да се ваксинират | StandartNews.com

Хората със сърдечно-съдови проблеми трябва да се ваксинират срещу коронавирус. Това е категоричното мнение на проф. Иво Петров, медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник. Тези хора най-често развиват пневмония вследствие на COVID-19, каза той пред БНТ.

Поне половината от хората, които са ваксинирани, имат сърдечен проблем, съобщи проф. Петров. Той каза, че над 70% от починалите от COVID-19 са пациенти със сърдечно-съдови проблеми. Възрастното население и хората с проблеми трябва първи да се ваксинират.

Проф. Петров заяви, че дори леко преболедувалите болестта, имат сърдечно-съдови проблеми след това. Около 15% от преминалите през COVID-19 имат посткоронавирус симптоми – лесна умора, задух и трудно дишане. Учестеният пулс и задухът са маркери за увреда на миокарда и перикарда, които водят до увреждане на сърдечната функция.

Той припомни, че над 7 милиона са починалите вследствие на сърдечно-съдови проблеми в Европа за изминалата година. „Ние имаме мултидисциплинарен подход. Самата практика ни насочи да имаме тясно сътрудничество между лекарите.“, коментира още проф. Иво Петров.

Смятам, че е въпрос на национална отговорност да подхождаме правилно към ваксинирането. Правилно е това, че постепенно отваряме нормалния начин на живот и преминаването към по-масово ваксиниране на населението, каза експертът. Според него се натрупват много доказателства, че ваксинирането намалява разпространението на коронавируса. Преболедувалите и ваксинираните ще съберат критичната маса, която е необходима за постигането на колективен имунитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай