Заразата повали женска комуна,баба Вера се пребори

86-годишната жена е лекувана с антибиотици и малки дози кортикостероиди

Заразата повали женска комуна,баба Вера се пребори | StandartNews.com

Коронавирусът е повалил женска комуна, която живее извън София. От 11 жени 7 са болни. Това съобщи полк. доц. д-р Георги Попов, д.м. е началник на Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб. Той каза, че комуната е под постоянно наблюдение, редовно се посещава от лекари.

Доц. Попов даде подробности за лечението на болните във ВМА. Там е настанена най-възрастната пациентка – баба Вера, която е на 86 г. Тя е голямата гордост на лекарите, защото те се преборили за живота й без необходимостта на преминава на апаратна вентилация. Според медицинската литература при 86% от случаите апаратната вентилация не спасява болния.

Баба Вера е лекувана с антибиотици и малки дози кортикостероиди. Мога да кажа на близките й, че баба Вера скоро ще е у дома, каза доц. Попов.Доцентът обясни, че във ВМА ежеминутното наблюдение на болните от коронавирус не се извършва от сестри, а от лекари. Дори нощно време те не се отделят от леглата на болните като за всеки конкретен случай се решава според състоянието на пациента какво лечение да бъде приложено.

Той даде подробности и за признаците на болестта. За разлика от грипа, който почва с висока температура от 39 градуса, при коронавируса температурата се повишава бавно – 37,8 до 38 градуса. При слизането на инфекцията в долните дихателни пътища температурата се вдига до 38,5. Болестта се характеризира със суха, дразнеща кашлица, която продължава дълго време. Главоболието е типичен признак – наблюдава се при 25 на сто от случаите. 45 на сто от болните се оплакват от задух. Пациентите го описват сякаш някой им е стъпил на гърдите. Загуба на мирис и вкус се установява при 3 на сто от случаите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай