Започваме преговори за руската ваксина

Решението взе Здравната комисия

Започваме преговори за руската ваксина | StandartNews.com

България започва преговори за руската ваксина Спутник V.

Комисията по здравеопазване в парламента реши Министерски съвет да направи стъпки за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина Спутник V. Проектът за това бе внесен от Корнелия Нинова.

Решението бе взето след дебат и предложение за редакции от страна на председателя Александър Симидчиев за възлагане на Министерски съвет да предприеме първи стъпки за проучване на възможностите за прилагане на ваксината "Спутник" след получаване на разрешение на ЕМА, което бе отхвърлено. Ваксината в момента се намира в Ролинг ревю.

България няма капацитет да извърши оценка на безопасността на ваксината, каза по време на дебатите здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той изчете изискванията: За да бъде предлагана в страната, произведената руска ваксина Спутник V, е необходимо да отговаря на посочените нормативни изисквания след одобрение на ЕМА. МЗ следи актуалната информация и е в контакт с европейските институции. Две държави, поръчали ваксината извън регулаторната рамка, посочи Ангелов и призова да се спазва върховенството на закона и изтъкна, че поръчаните ваксини са достатъчни за ваксиниране на българските граждани. "В страната не се налага да се стартира процедура и който седне на моето място, може да го осъществи", каза още здравният министър.  

Директорът на изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов добави, че има 4 разрешени ваксини, а настоящото законодателство не дава възможност да се извърши самостоятелно проучване.

Депутатът от БСП Георги Михайлов и доц. Андрей Чорбанов от БАН имаха сходни мнения, че ако се чака решение на ЕМА, няма смисъл от българско решение, тъй като страната ни все пак може да има самостоятелна законодателна инициатива.

Проф. Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по имунология и инфекциозни болести, съобщи, че ваксината Спутник е с 96-98-процента ефективност.

Проф. Андрей Чорбанов обясни, че е контактувал с руския център, както и с представители от Сърбия и Унгария, които са ползвали ваксината. Той попита дали правителството се е свързало с регулаторните органи на Бавария и Унгария как се упражняват процедурите. "Има страшно малко данни за странични реакции, няма нищо общо с "Астра зенека". Последният, който може да е набеден като русофил, съм аз, но Русия има традиции в правенето на ваксини и там на практика не е имало големи епидемии от години", изтъкна той. По думите му, Спутник V е без странични реакции при масова употреба.  

Комисията по здравеопазване прие още предложение на председателя д-р Александър Симидчиев да има национален план при пандемия с 12 гласа "за".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай