За 4 г. Плевен получи повече инвестиции, отколкото за 16

За 4 г. Плевен получи  повече инвестиции,  отколкото за 16 | StandartNews.com

- Проф. Стойков, вие се борите за втори кметски мандат в Плевен. Какво заварихте, когато поехте поста?
- Управлението на общината изисква сериозно отношение в тези повече от сериозни времена. Общината е преди всичко човешки съдби. Който си мисли, че управлението на общината е песен и знае нотите, той просто лъже. Що за градоначалник е този, която не изплаща възнагражденията на своите служители редовно. За по-малко от година успяхме да стабилизираме устойчиво финансите на местната власт. Ще отбележа и непрестанната работа по подобряване структурата на бюджетните звена и всекидневна работа на всички служители в администрацията, на които съм благодарен.
- А какво постигнахте през последните четири години ?
- От 2011 г. до сега община Плевен реализира повече инвестиции спрямо последните 16 г. Без личната намеса на премиера Борисов това нямаше да е факт. Само по европрограми общината осигури над 2100 работни места. И ще продължим по същия начин. Нови над 1200 работни места предстои да бъдат открити в следващия управленски период. Очакваме още близо хиляда човека да намерят професионална реализация през следващите две години. Имам уверението на централната власт в лицето на премиера, че добрата координация се поддържа с добра съвместна работа.
- Казвате подкрепа и съвместна работа. Какво имате конкретно предвид?
- Още в началото на мандата си дадохме сметка, че основната възможност, която не бива да пропускаме, е работата по европрограми. И успяхме, защото хората в моя екип са професионалисти с опит. Едни от важните проекти, които успяхме да реализираме, са двете нови детски градини. Едната по европрограма, а другата - със средства от правителството на г-н Борисов. Можете ли да повярвате, че това беше първата нова детска градина в Плевен от 25 г. насам! Наред с това и новият площад, който продължава с втори етап - създадохме една прекрасна градска среда. Подменихме и остарелия тролейбусен парк с 40 нови тролея. И още един шокиращ факт - в Плевен не е имало нови тролеи от 1985 г. Създадохме и над 18 детски и спортни площадки.
- И все пак за какво не ви стигна времето през този мандат?
- Имаме да решаваме казуси, които са залежавали по чекмеджетата на старото управление години наред. Проектиране и изграждане на допълнителни зони за чистота и хигиена в жк "Сторгозия", "Дружба", "Дружба 2" и "Мара Денчева". Окончателно справяне с презастрояването в централната градска част и изграждане на два нови паркинга. Ремонт и реновиране на тротоара по улица "К. Константинов" и реновиране на спирките на градския транспорт. Реновиране на района около чешма "Балаклия", ул. "Добрич" и пл. "Добруджа". Обявяване на конкурс за проект и обществено обсъждане за района около арт галерия "Илия Бешков" до средата на 2016 г. И още конкретни дейности, включени в програмата за управление 2015 -2019, с която запознаваме хората в нашите директни срещи.
- А що за човешка максима изповядвате?
- Може и да го приемете еретично, но ще го споделя. Понякога човек може да изгради страхотна кариера и да се радва на блестящ успех за определен период от време благодарение на това, че е държал в покорство другите. Повече от 12 г. системно, тук, в нашия град, експерти и качествени хора бяха поставяни в ъгъла за сметка на един двама любимци. Те и днес са любимци и кукли на конци. Плевен има и друга категория граждани. Тези, които се радват на успех година след година. И те са онези, които постъпват почтено. Това е лесната за разбиране истина от мен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай