Влязохме в пика на чумата по свинете

Юли и август е пикът на африканската чума, съобщи министърът на земеделието Танева

Влязохме в пика на чумата по свинете | StandartNews.com

Юли и август е пикът на африканската чума, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в сутрешния блок на БНТ.

„Със сигурност е имало мерки за чумата, които са можели да бъдат взети или да бъдат проведени по-добре“, добави Танева. Тя каза, че вече са поискани пари за възстановяване. „От всички средства, които миналата година са били похарчени за тези мерки, са поискани за възстановяване 1,4 млн. евро, но до момента нямаме решение за това.

Танева добави, че имат постановление за разходите за сегашната кризисна ситуация. „Те няма да са достатъчни предвид броя на животните и това, че вече имаме огнища в промишлени свинекомплекси, но има ред. Безспорно е, че ще бъдат получени обезщетения и по този начин започваме комуникацията за финансова подкрепа от Европейската комисия“, поясни тя.

Танева потвърди, че близо 60 000 свине ще бъдат евтанизирани. „Има наредба, по която се плаща по определен ред, който трябва да се спази със съответното досие от регистрирането на обекта на животните до унищожаването им, протоколирането им и пазарната оценка по оценител“, заяви Танева, но добави, че не може да даде приблизителна цена, защото животните са различни категории, които носят различна цена. „Цената, която биха получили като обезщетение, ще бъде равна на пазарната“, каза тя.

Танева потвърди, че се очаква обезщетенията за фермата в Николово да са около 2 млн. „Със сигурност става въпрос за милиони“, добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай