Вирусолог с предупреждение за антибиотиците и грипа

България се е разминала с национална грипна епидемия, поне засега няма да има такава

Вирусолог с предупреждение за антибиотиците и грипа | StandartNews.com

Страната ни в момента наближава пика на грипа. След този пик ще започне спадане на заболяването, съобщи пред бТВ вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ грипът се разпространява от изток на запад и не цялата страна е еднакво засегната от него. Зсегнати, освен възрастните хора над 60-годишна възраст, са и младите хора.

Проф. Аргирова изтъкна, че България се е разминала с национална грипна епидемия, като поне засега няма да има такава. Тя посочи, че доста от хората носят предпазни маски, но в градския транспорт положението е доста тежко - киха се, кашля се, болни хора пътуват много.

Най-простото нещо, което може да се направи, е, когато хората са болни, да си останат вкъщи, призова вирусологът.

Проф. Аргирова призова грипът да не се лекува с антибиотици. Важно е да се направи консултация с лекар, за да може медикът да постави точната диагноза, настоя тя.

Проф. Аргирова посочи, че по време на грипна епидемия също може да се направи ваксинация.

За новия вариант на COVID-19, проф. Аргирова посочи, че има такъв вариант и в България, но и неговите предшественици. Вариантът не протича тежко, но е много заразен, защото заобикаля имунния отговор и може да се свързва с рецепторите на нашите клетки, обясни вирусологът. Вирусът се мъчи да оживее и оцелее, като ние сериозно започваме да му пречим, което е радостно и хубаво, добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай