Петък,

Валери Йорданов: Район "Витоша" ще има нови 370 места в детски градини

От: Администратор -
2077
Валери Йорданов: Район "Витоша" ще има нови 370 места в детски градини
A
A
A

Инж. Валери Йорданов е роден на 20 декември 1960 г. в Перник. Завършил Висше военно-общовойсково училище „Васил Левски", Велико Търново, обучавал се е в школата на МВР, както и в тези на ФБР – Унгария и САЩ. Има чин – генерал-майор.

- Г-н Йорданов, защо решихте да се кандидатирате втори мандат за кмет на район „Витоша"?

- Един от основните аргументи, които имам е, че когато встъпих в длъжност преди повече от две години, видях, че има много неща, които трябва да бъдат направени. Освен това трябваше да оправдая доверието на хората, които ми го гласуваха. Смятам, че дори за този неголям период, го оправдах. Длъжностите, които съм заемал до момента, винаги са били такива, че да работя в полза на страната и на хората и не мисля да изменям на тази своя посока. Вече повече от 30 години работя в полза на държавата и мисля, че ще бъда полезен и занапред.

Затова приех предизвикателството да се кандидатирам за кмет и втори мандат. Имам много неща, които съм започнал и бих искал, ако отново получа доверието на гражданите, да ги довърша. Смятам, че е моя отговорност, след като съм стартирал определена дейност, под мое ръководство тя да бъде довършена. Поел съм ангажименти, дал съм обещания на граждани от района, смятам че заявката ми за следващия мандат е логично и естествено продължение на работата ми. Работя добре с екипа си, колегите ме подкрепят, така че беше съвсем нормално да взема това решение.

- Какви приоритетите в работатата Ви, на които ще заложите и през следващия си мандат?

- Основен мой приоритет е подобряване на инфраструктурата на територията на кварталите в район „Витоша" и селата Владая и Мърчаево. Това е заложено в програмата на Столична община. В работата ни се включват ремонтирането на улицата, оформяне на междублокови пространства, изграждане на тротоари и подобряване на осветлението. Заложили сме конкретни стъпки за изпълнение, като например основни ремонт, рехабилитация и реновиране на важни пътища. Друга важна задача е изграждането на 6 нови детски градини в района с 15 групи. В работата ми акцент винаги са били и младите хора, надявам се след изпълнението на този проект да се разкрият над 370 нови места в детските градини.

Планираме да въведем мерки за енергийна ефективност в няколко училища, ще изградим два нови физкултурни салона. Друго важно, което подготвяме, е изграждането на канализации и водопроводи, което сериозно ще подобри средата за живеене в редица квартали от района. Друг наш приоритет е подобряването на административното обслужване на гражданите, като за целта въвеждаме започнатото от преди година подаване на документите по електронен път. Това ще спести много време и нерви на хората от района, ще се съкратят много срокове, ще се улесни достъпът до услугите на общината.

Обмислям как да подобрим транспортните услуги на район „Витоша", тъй като при срещите ми с граждани и преди и по време на кампанията, научих за недоброто състояние на някои автобуси по определени линии, както и хората ми споделиха желанието си на някои места маршрутите да се променят за по-голямо удобство на гражданите. Това е и сред приоритетните въпроси, които бих повдигнал пред Комисията по транспорта в Столична община през следващия си мандат. Идва зима, а в моя район има квартали, където условията са тежки и този проблем бързо трябва да се реши. Поех ангажимент пред много граждани да преосмислим някои от автобусните маршрути, така че планирам да го свърша в най-кратки срокове така, че те да бъдат улеснени. Изграждането на детски площадки ще продължи, тъй като за нашия район са недостатъчни, както и ще продължим активно да участваме в програмата „Зелена София" съвместно с гражданите от района.

- Какво планирате по отношение на подобряване на качеството на строителството в район „Витоша"?

- В бъдеще планирам преустановяване на изпълнението на строително-ремонтни дейности със съмнително качество, както и контролът по сроковете, в които се изпълняват. За следващия мандат искам да засиля контрола от страна на експертите от районната администрация, които трябва да следят и сигнализират при некачествено изпълнение.

- Ще продължите ли да работите по социални проекти, повишаване на заетостта в района?

- Искаме да довършим работата по социалните проекти, работата с хора в неравностойно положение, както да продължим дейностите ни с Агенцията по заетостта. Тази година за първи път от Агенцията по заетостта наехме петима безработни, които наред, че получиха препитание за тях и за семействата, свършиха чудесна работа по дейности в района като почистване, реагиране на аварийни сигнали.

- Каква е равносметката Ви за свършеното дотук?

- Веднага ще ви отговоря, че реновирахме и изградихме изцяло над 11 км. основни улици и булеварди, направихме нови улици, което значително облекчи натоварения трафик по места. Канализацията все още остава основен проблем на много места от района, затова работихме усилено и в тази посока. Крайният резултат, който мога да отчета, е 5,5 км нова канализация и 15,6 км обновени водопроводи. Реконструирахме и изградихме 9 моста в село Владая и „Княжево". Това, с което особено се гордея е, че възстановихме Александровия мост в автентичния му вид с парапети от ковано желязо и фенери. Друг акцент в работата ми беше засаждането на дървета по програма „Зелена София", обновихме 15 детски площадки. В днешно време смятам, че е много важно да се обединяваме от вярата и българщината, затова отделяме време и средства за ремонти на храмове и читалища в района като църквата „Св. Петка".

- Ако трябва да обобщите какви бяха посланията от кампанията Ви, какво видяхте и чухте от хората, това промени ли плановете и приоритетите Ви?

- В предизборната си кампания се срещнах с много хора, обсъдихме много теми и казуси, които се надявам, предстои да бъдат разрешени. Разговаряхме с колеги-експерти от общината върху множеството предложения, които получихме. Проведохме много срещи с хора от кварталите „Павлово", „Бъкстон", „Симеоново", „Бояна", „Драгалевци", „Княжево", Манастирски ливади-Запад, селата Владая и Мърчаево. Всеки от тези райони е със специфични условия, които ще работим да ги подобрим и в следващия мандат. Най-важната ми цел по време на тези открити форуми беше лично да им разясни какво и как трябва да направят, ако искат някаква добра тяхна инициатива да се осъществи. Обяснявах подробно всяка процедура и възможност, в какви срокове се изпълняват нещата. Моята кампания беше личната ми среща с хората. Исках да им кажа какво е направено и какво предстои. Аз съм човек на действието, не правя празни и популистки обещания. Уверен съм, че като един силен екип с Г-жа Йорданка Фандъкова и с подкрепата на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет можем да продължим да постигаме резултати, с което да направим цяла София по-добър за живеене град.

- Появиха се коментари в публичното пространство, че в район „Витоша" трябва да работят хора само от него. Как ще отговорите на това?

- Аз смятам, че човек и цял живот да живее в даден район, пак може да не свърши нищо за него. Това дали си роден или живял на определено място, не е залог за бъдещата ти полезна работа в него. Моят син живее в района и аз съм отлично запознат в детайли със състоянието на инфраструктурата и социално-битовите условия на хората. В моята кампания не залагам на черния ПР, на това да посочвам и анализирам недостатъците на конкурентите си, заложих изцяло на позитивните послания. Затова подкрепяме инициативи за младите хора, тези в неравностойно положение и възрастните хора. В края на кампанията организирах спортен турнир в подкрепа на един млад човек в неравностойно положение, с което се надявам освен да помогнем на него, да популяризираме спорта сред младите хора. Бях приятно изненадан колко много ученици и подрастващи дойдоха да подкрепят мероприятието, което се проведе в кв. „Драгалевци".

Искрено се надявам, наред с работата ми и разговорите, които проведох по конкретни проблеми с хората, да съм успял да им донеса и положителни емоции. Организирахме няколко концерта със свободен вход в кварталите „Павлово" и „Княжево", на единия от които пя известната естрадна прима Кичка Бодурова. Радвам се, че мои приятели като Шкумбата, Влади Въргала, Кичка Бодурова и Фики Стораро се отзоваха безвъзмездно да подкрепят мен и каузите, за които работя. По време на кампанията имах възможност да се срещна с редица предприемачи от моя район, а и не само от него. Те ме запознаха с бъдещите си инвестиционни планове, набелязахме кое и как можем да подобрим. Изслушах представители на строителния, транспортния, търговския и други бизнеси и ги уверих, че винаги могат да разчитат на своевременно партниране.

- Разкажете ни за семейството си, как приемат заявката Ви за следващ мандат?

- Семейството ме подкрепя, практика при нас е да се поддържаме за всичките си решения. Работата ми никак не е лесна, ангажиментите ми не свършват с приключване на работното време, телефонът ми непрекъснато звъни..Но разбира се това е нормално, семейството ми разбира ангажиментите, които съм поел и каква е работата ми за района. Ние сме нормално семейство, съпругата ми работи в сферата на здравеопазването, синът ми в сферата на сигурността, а дъщеря ми – в администрацията.


- Имате солидна биография, бил сте шеф на СДВР. Кое е общото и различното с кметския стол, кое Ви помага от наученото в полицията?

- Помага ми големият ми административен опит, работата с хора, организацията по изпълнението на различни задачи, самото им реализиране. Досегашният ми опит само ми помага по-добре да се справям в общината. В районната администрация има много добри експерти, на които разчитам. Не съм привърженик на тезата, че човек може и знае всичко. Това, което съм научил е, че работите се случват добре само когато се действа в екип. Общото в двете ми работи досега е, че избирам длъжности, с които да служа на хората. Преизбирането ми, ако се случи, не бих разглеждал като самоцелна победа, но то е оценка за добрата работа на екипа ми, това няма да ни отпусне, а напротив – ще продължим да изпълняваме ангажиментите си с много хъс.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com