Сряда,

Ваксинираме се цялата година?

От: Редактор -
305
Ваксинираме се цялата година?
A
A
A

Европейската агенция по лекарствата ще излезе с решение за евентуално одобрение на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех" на 21-ви декември - с близо седмица по-рано от планираното.

Страните от Евросъюза могат да започнат ваксинацията още преди края на годината, заяви Еврокомията. Някои от европейските страни са готови за това още преди Коледа, съобщи БНТ.

В България все още няма особена яснота кога може да очаква първите ваксини. Във всеки случай вероятността да е в края на този месец е почти нищожна, потвърди проф. д-р Красимир Гигов - ръководител на Координационния съвет по ваксините.

Според професора няма точна предварителна уговорка кога и колко.

Но все пак страната ни има очаквания за 125 000 дози в първата пратка, вероятно в началото на януари.

До този момент желание за ваксинация са обявили близо 30 процента от медиците от първата фаза на имунизационния ни план, а са необходими по две дози на човек и би могло да се каже, че с първата пратка няма да стигне да се започне и втората фаза.

Ваксинационната кампания срещу COVID-19 вероятно ще продължи през цялата следваща година, като в първото тримесечие се очаква да бъдат обхванати само медицинските служители.

Точни срокове за петте фази не могат да бъдат посочени, защото не е ясно кога и кои потенциални ваксини ще получат одобрение и ще бъдат налични. Не е ясно също така кога ваксините ще стигнат до рисковите групи.

В момента всички усилия са съсредоточени в изграждането на сериозна логистика и организация, тъй като ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" може да се използва пет дена след като бъде размразена.

Нашите експерти все пак се надяват от април в страната ни да има вече няколко вида ваксини. Но във фаза едно ще се прилага само РНК ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех"

Д-р Радосвета Филипова от дирекция "Здравен контрол" в МЗ заяви: "В един момент ще има достатъчно количества ваксини. Проблем ще бъде прилагането им. А именно - екипите, които ще бъдат създадени за ваксинацията.

Защото тези екипи също трябва да имат лекар, а в момента лекарите не са толкова много, че да поемат за кратко време извършването на масова имунизация".

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com