Ваксината срещу коронавирус идва след Коледа

Препаратът на AstraZeneca действа идеално, в трета фаза на изпитване е

Ваксината срещу коронавирус идва след Коледа | StandartNews.com

Дългоочакваната ваксина срещу смъртоносния коронавирус може да се превърне в най-желания подарък за ЧНГ.

Ваксината срещу коронавирус, разработвана от Университета в Оксфорд и фирмата AstraZeneca, за която Европейската комисия е сключила договор за доставка на 300 млн. дози, „действа идеално“ и изгражда силен имунитет. Това се казва в проучване, цитирано във в. „Сън“, съобщи Dariknews.bg. Екипът от престижния университет води в надпреварата за създаване на сигурна ваксина срещу вируса.

В момента тестовете на препарата са във фаза 3, когато той се инжектира на хиляди доброволци. При успешно приключване на тази фаза следва одобряването й за масово прилагане, последен етап от разработката.

Досега препаратът премина успешно предишните фази – предклинична (ваксината се тества върху опитни животни), първа фаза (ваксината се инжектира на малка група хора) и втора фаза (ваксината се инжектира на стотици доброволци). В тази връзка проф. Джонатан Ван-Там, заместник на главния медицински инспектор на Великобритания, обяви пред парламента, че здравната служба на Обединеното кралство се подготвя за пускането на ваксината на AstraZeneca за населението малко след Коледа. По-ранните тестове показаха, че препаратът успешно и безопасно задейства имунен отговор в организма на доброволците.

Обикновено във ваксините се използва отслабен вирус или малки количества от него, но новаторският препарат, разработван в Оксфорд, предизвиква организма сам да създаде известно количество от вируса. Изследователите в Университета в Бристъл считат, че тази нова техника действа успешно срещу коронавируса.

Проучването използва клетки в лабораторни условия, като установи, че ваксината „дава“ инструкции за протеина на коронавируса, който клетките впоследствие възпроизвеждат хиляди пъти, за да създадат големи количества от него.

По тази причина имунната система на ваксинирания е подготвена да разпознае вируса на заболяването и да се пребори с него без пациентът да се разболява.

Д-р Дейвид Матюс от Факултета за клетъчна и молекулярна медицина от Университета в Бристъл, който бе начело на екипа, заяви: „Досега технологията не можеше да осигури отговори с такава яснота, но сега знаем, че ваксината прави всичко, което очаквахме, а това са добри новини в борбата ни срещу болестта“.

Сара Гилбърт, която ръководи тестовете на ваксината в Университета в Оксфорд, добави: „Проучването потвърждава, че големи количества от протеина на шиповете на коронавируса се произвеждат с голяма точност, и това обяснява успеха на ваксината в стимулирането от нея на силна имунна реакция“.

Един от доброволците в пробите на ваксината – бразилският д-р Жоао Педро Фейтоза, почина от усложнения от коронавирус докато участваше в тестовете на препарата. Смята се, че лекарят не е получил доза от ваксината, а е бил инжектиран с безопасно пласебо, както предвижда технологията на пробите.

Миналия месец AstraZeneca спря опитното проучване на ваксината, след като доброволец от Великобритания бе приет в болница с подозрения за неврологично усложнение. 2 дни по-късно, след като изследователите проучиха какво точно се е случило с доброволеца, тестовете в Обединеното кралство бяха подновени.

В момента в третата фаза от пробите ваксината е инжектирана на 18 000 доброволци в САЩ, Великобритания, Бразилия и ЮАР. Тя се вкарва в организма в две дози.

Предполага се, че страните от Европейския съюз ще получат тази ваксина между декември 2020 и юни 2021 г., като разпределението ще е според твърд процент от населението.

В момента по света 48 различни ваксини срещу коронавирус преминават клинични тестове, 11 от тях са във финалната им фаза. Експертите са убедени, че ваксина скоро ще има, и то не само една. Пандемията накара учените вече да скъсят до минимум времето за разработване на нова ваксина, който бе обичайно между 8 и 10 години.

Най-вероятно първите ваксини срещу коронавируса ще защитават от тежките форми на заболяването, може би ще предотвратят взрив на COVID-19, но не и самата зараза. Тепърва ще се установява колко дълго ще трае защитният ефект на ваксината срещу заразата – 6 месеца, 12 месеца?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай