Ваксината пречи на вируса да мутира

Александър Симидчиев каза как се чувства след имунизацията

Ваксината пречи на вируса да мутира | StandartNews.com

Ваксината пречи на вируса не само да се разпространява, но и да мутира. Това каза за Нова тв пулмологът д-р Александър Симидчиев. „Чувствам се напълно нормално след поставянето на ваксината. Така както се чувствах и преди нея”, сподели той. И допълни, че усеща само лека болезненост на мястото, където е приложен медикаментът, но това означава, че той работи.

„По отношение на страничните ефекти няма нищо по-различно от информацията, включена в листовката, която прочетох”, каза Симидчиев. Когато една ваксина се изследва, това става при много строги правила. С излизането й на пазара с течение на времето тази ваксина ще става по-сигурна и всеки, който си я постави ще помогне тя да стане по-безопасна, тъй като ще има повече данни за нейното действие в реални условия.

„Когато прочетох кратката характеристика на ваксината, вътре имаше така наречените нежелани реакции след ваксинация. Те бяха почти идентични с леко преболедуване на коронавирусна инфекция. Това не означава, че сме заразени с COVID-19, а е реакция на нашата имунна система, която се пренастройва, започва да работи и изгражда защита и антитела”, посочи доктор Симидчиев.

При тази ваксина няма друга външна частица, освен информационна РНК, която се въвежда и стимулира нашия организъм да произвежда белтъка, който предизвиква имунен отговор срещу вируса. По думите на пулмолога трябва да има една ненатрапчива разяснителна кампания, която да не обърква хората, за да могат те да вземат решение да се ваксинират. „Всяка една информация е средство да пазим не само себе си, но и нашето общество”, категоричен е той.

По думите му чрез ваксината се пречи не само на разпространеноитео на COVID-19, но и на неговата мутация. "Стандартните мерки - носене на маска и физическа дистанция, дават резултати", напомни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай