В жегата пийте по 40 мл вода на килограм тегло

Изворната вода е най-подходяща, защото е с умерено количество минерали

В жегата пийте по 40 мл вода на килограм тегло | StandartNews.com

При над 30 градуса температура на сянка трябва да увеличим приема на вода на 40 милилитра на килограм телесна маса, каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю за Агенция Фокус.

„Изворната вода е най-подходяща, защото е с умерено количество минерали и може да бъде приемана еднакво от деца и по-възрастни хора. Отделянето на топлина на организма става само чрез потоотделяне, тоест губим повече течност. Тази течност е на база вода, минерали, соли и малко въглехидрати. Това означава, че за да компенсираме, ние със сигурност трябва да увеличим приема на течности и вместо 30 милилитра, следейки цвета на урината, който трябва да бъде сламеножълт, може би на 40 милилитра. При децата – 50 милилитра“, обясни тя.

Байкова подчерта, че загубата на прекалено много течности означава повишаване на вътрешната температура на тялото и риск от топлинен удар. „Освен всичко друго, ако сме със сериозна двигателна активност, отново излъчването на топлина, както производството преди това в организма от активно работещите мускули е повишено и за да не повишим топлината на вътрешната среда, повишаваме приема на вода, течности“, обясни диетологът.

Проф. Байкова подчерта, че е препоръчително в най-горещите часове на светлата част на денонощието, човек да не се излага на слънцегреене, висока температура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай