Уволненият директор на Пирогов с критики към Здравното министерство

Твърдението, че болницата дължи 66 милиона е невярно, каза Поромански

Уволненият директор на Пирогов с критики към Здравното министерство | StandartNews.com

Уволненият директор на "Пирогов" проф. д-р Иван Поромански отправи критики към Здравното министерство и предишните директори на болницата. В предаването "Лице в лице" по bTV Поромански заяви, че одит на болницата е направен едва вчера.

"От няколко месеца се правят волни съчинения за дълговете на "Пирогов", както и за просрочването на задълженията", каза той и опроверга твърдението, че болничното заведение дължи над 60 милиона лева. 

В студиото той показа графики с данни, от които става ясно, че към 31 юли 2021 г. болницата е дължала над 26 милиона лева, а към 1 юни т.г. те са 24 милиона. По думите на проф. Иван Поромански само за десет месеца "Пирогов" е задлъжняла с 2 милиона лева. Той уточни, че всеки месец болницата плаща 340 000 лв. на кредиторите. 

Според изнесената от него информация лимитът на болницата също е намален. "Имате инфлация, увеличение на всичко, а на болницата лимитът намален. Защо?", попита риторично Поромански. По думите му институциите са "забили шамар" на големите болници, които са поели потока от заболените от коронавирус. "В "Пирогов" имаше 280 легла, 80 болни бяха интубирани, а не дадоха нищо допълнително", каза още той. 

Проф. Иван Поромански уточни, че всички направени одити са предадени на Министерството на здравеопазването и в службите. 

Припомняме, че вчера министърът на здравеопазването Асена Сербезова освободи от длъжност директора на лечебното заведение проф. д-р Иван Поромански заради констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД. За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение, до провеждане на конкурс, министър Асена Сербезова назначи д-р Валентин Димитров. До момента д-р Димитров е председател на борда на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай