Четвъртък,

Уникална операция! Поставиха мегапротеза на дете

От: Мартина Суботинова -
508
Уникална операция! Поставиха мегапротеза на дете
A
A
A

Лекари спасиха живота на 13-годишно момиче чрез уникална операция. За първи път в България екип от специалисти премахна цяла бедрена кост, обхваната от тумор и постави модулна протеза. Операцията е извършена в болницата по ортопедия в Горна баня, предава bTV.

Детето постъпва в лечебното заведение с тежката диагноза Сарком на Юинг, обхващащ цялото ляво бедро. След проведена химиотерапия лекарите пристъпват към премахване на тумора - с цялата бедрена кост и заместването ѝ с мегапротеза.

"Тази протеза е такава, че ако оперираният крайник изостане в растежа си, в сравнение със здравия крак, след приключване на костния растеж на пациентката, ние имаме възможност в определен етап да уеднаквим крайниците, като подменим някой от модулите, които се разполагат в самия имплант", обясни д-р Кирчо Патриков, гл. асистент в болницата по ортопедия.

Операцията продължава над 4 ч. и е първата такава, извършена от изцяло български екип. Две седмици по-късно 13-годишното дете вече прави първите си стъпки.

"В много добро състояние е, с възможност да се движи с патерици, самостоятелно и е добре. След месец, месец и половина ще ѝ бъде позволено да се движи абсолютно самостоятелно, без помощни средства. Направихме смесен екип и по този начин успяхме", уточни д-р Патриков.

Протезата от 37 хил. лв. е специално направена в Германия и е платена от Здравната каса.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com