Тук е първата доставка на ваксината на "Модерна"

Първата доставка е от 2400 дози

Тук е първата доставка на ваксината на "Модерна" | StandartNews.com

Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на американската фармацевтична компания „Модерна“ пристигна в България. Това обяви по време на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов, както и разпореди на здравния министър ваксините да се поставят своевременно:

„С идването на следващия ден трябва да започва ваксинирането. Да няма такива оправдания „ами останаха две, вместо да ги хвърлим“, да по-правилно вместо да се хвърлят, да се поставят. Но на следващия в списъка, а не подобно случаи, каквито имахме. Колкото по-рано свърши пандемията, толкова по-добре, защото на месец се харчат огромни пари“.

"БулБио" е единственото определено място за доставката на ваксината на "Модерна" у нас по договора, който е сключен между Европейската комисия и компанията производител.

Препаратът е по-лесен за съхранение от този на "Пфайзер" и "Бионтех".

Ваксината на "Модерна" се съхранява при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса до 30 дни, съобщи преди дни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов:

"Всички РЗИ-та така или иначе разполагат с хладилници, тъй като от 2 до 8 градуса е стандартното съхранение на всички ваксини, така че по отношение на разпределянето и съхранението няма никакви проблеми."

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на "Модерна". Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

Борисов ще обсъди утре с Националния оперативен щаб данните за заболеваемостта у нас и необходимостта мерките да бъдат променени:

„Всеки ден задържане означава допълнителни огромни пари, които вървят по посока на туризма, в туроператорски и какви ли още не бизнеси, с живи пари се подпомагат, а никъде не са планирани“, каза Борисов на правителственото заседание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай