Търсят още пари за заплати на медици

Основен проблем е и кадровият дефицит сред професионалистите по здравни грижи

Търсят още пари за заплати на медици | StandartNews.com

Здравният министър Костадин Ангелов заяви днес, че ще търси още възможности за увеличаване от 2021 г. на заплатите на работещите в сферата на здравеопазването.

„За да има яснота какви средства са необходими, в момента се актуализира картината за нуждите от медицински сестри и лекари в лечебните заведения в страната. След това ми предстоят разговори, за да намерим начини този финансовия ресурс да бъде осигурен“, съобщи Ангелов на среща с Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Като основен проблем в сектор „Здравеопазване“ председателят на асоциацията Милка Василева посочи кадровия дефицит сред професионалистите по здравни грижи.

„В системата работят 23 021 медицински сестри, като средната им възраст е 55г., 3684 акушерки при средна възраст 53 г. и 2795 лаборанти със средна възраст 51 г. От медицинските сестри около 60% са в трудоспособна възраст, 19,7% са в пенсионна, а на 19,64% предстои пенсиониране в следващите две години. Сходни са данните и при акушерките. Професията ни е неатрактивна и младите хора нямат интерес към нея. Трябва дългосрочна стратегия, за да променим тази тенденция“, допълни Василева.

По време на разговорите бяха обсъдени и други въпроси на дневен ред, свързани с продължаващото обучение, условията на труд, правомощията и задълженията на професионалистите по здравни грижи.

В рамките на срещата здравният министър припомни предложението си БАПЗГ да влезе като договорен партньор на Надзорния съвет на НЗОК, за да договаря обеми и цени на медицинските дейности и да участва в разговорите за Националния рамков договор. В момента се обсъжда и промяна в учебните планове, с която се предвижда обучаващите се за медицински сестри да имат възможност да работят по специалността си докато учат, посочи проф. Ангелов. Министър Ангелов предложи министерството на здравеопазването да излъчи свои представители, които, заедно с представители на асоциацията, да работят за решаване проблемите на професионалистите по здравни грижи, в оперативен порядък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай