Тези 4 болежки издават висок холестерол

Натрупването на холестерол дълго време може да се случва и безсимптомно

Тези 4 болежки издават висок холестерол | StandartNews.com

Холестеролът в определено количество е нужен на организма, използва се за образуване на клетъчните мембрани, витамин D, някои хормони. Но високото му ниво подлага човек на по-голям риск от сърдечен пристъп или инсулт, тъй като се запушват артериите и се нарушава нормалният кръвоток при снабдяване с кислород, пише zdrave.to.

Ако усетите болка във всяка една от тези четири области на тялото, не ги игнорирайте, тъй като така се проявява проблемът, препоръчват медици. Според тях най-голяма опасност за здравето представлява повишеният холестерол, включващ липопротеините с ниска плътност, т.нар. лош холестерол. Именно неговите частици са склонни да се натрупват в артериите, повишавайки риска от сърдечносъдови патологии.

“Усещането на болка в шията, в челюстта, в горната част на корема или в гърба може да е признак за опасно високо ниво на  “лошия” холестерол”, гласи експертно мнение в популярно британско издание.

На здравите хора над 20 години кардиолозите препоръчват да проверяват нивото на холестерола си на всеки 4-6 години. Ако в семейството сте имали случаи на повишен холестерол, сърдечни пристъпи или инсулти, следва да го проверявате по-често. Лекарите предупреждават, че натрупването на холестерол дълго време може да се случва и безсимптомно. А за неговите късни стадии са характерни следните прояви:

    ► епизоди на внезапна болка в гърдите;

    ► крайна умора;

    ► задух;

    ► изтръпване или студенина в крайниците.

Един от най-добрите методи за борба с повишения холестерол е употребата на мазна риба, наситена с омега-3, в количество не по-малко от две порции на седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай