СЗО: Не може да се смесват ваксините

Това каза представителят им Михаил околийски

СЗО: Не може да се смесват ваксините | StandartNews.com

Задължително е пациентите да получи втората доза със същата конкретна ваксина, която са си избрали, за да имат защита. Това заяви представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски за БНТ.

"Не може да бъде сложена една ваксина, а после друга, най-малкото защото няма клинични доказателства, че това ще бъде ефективно и човек ще бъде предпазен", изтъкна доц. Околийски.

На него цялата ситуация с ваксината на AstraZeneca му се струва политическа и повлияна от други фактори, защото това е ваксина, която е доказала ефикасността си.

Засега няма окончателно решение, но няма и яснота какво се случва с гражданите, които вече са си поставили първа доза от ваксината, с тези, които държат да си поставят и втората доза от същата ваксина, както и какво ще се прави с наличните вече дози ваксини.

Той обясни, че освен загубата на човешки животи и дните, прекарани в болест, другото огромно опустошително въздействие е върху психичното здраве. Вече са излезли редица изследвания на СЗО, че всеки трети човек, преболедувал коронавируса, до 6 месеца развива някакъв вид психично страдание.

Тези феномени и страдания биха имали едно много сериозно въздействие върху живота на човек, те няма да допринасят към БВП на съответната държава, а и могат да доведат до много сериозни загуби, предупреди доц. Околийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай